Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, που ανέδειξαν νικητή και πάλι, για τρίτη συνεχή φορά, τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα είναι ηγέτης του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), αντάρτης μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οπότε και το λαϊκό κίνημα ανέτρεψε τον ελέω ΗΠΑ δικτάτορα Σομόζα. Είναι πρόεδρος της χώρας από το 2007 μέχρι σήμερα.

Το συντριπτικό ποσοστό 72,5% με το οποίο επανεξελέγη θριαμβευτικά προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ενίσχυαν τους Contras, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμούσαν ενάντια στους Σαντινίστας και τις πρώτες κυβερνήσεις ανοικοδόμησης της χώρας. Ήδη προεκλογικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, δήλωνε με θράσος πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις ατελείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νικαράγουα, οι οποίες αποκλείουν την πιθανότητα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας». Ο Ντανιέλ Ορτέγκα έδωσε την απάντησή του την ημέρα των εκλογών, όταν και δήλωσε: «Τώρα είμαστε εμείς, οι Νικαραγουανοί, αυτοί που αποφασίζουν. Διότι δεν έχουμε πλέον ούτε ένα Βορειοαμερικανό στρατηγό εδώ για να μας υπαγορεύει τι να κάνουμε. Εμείς οι ίδιοι μετράμε τις ψήφους. Αυτό είναι κυρίαρχη δημοκρατία».

Παρά την εμφανή πολιτική στροφή του FSLN σε πιο «μετριοπαθή» μονοπάτια, καθώς και την «επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ο λαός της χώρας συνεχίζει να στηρίζει τους Σαντινίστας. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ πάνω από το μισό του εθνικού εισοδήματος έρχεται από συνεργατικές και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα η φτώχεια, σε μία χώρα που παραδοσιακά ήταν από τις φτωχότερες της αμερικανικής ηπείρου, έχει μειωθεί στο ίδιο διάστημα κατά 13%. Πέραν αυτών, ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των Σαντινίστας αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η Νικαράγουα έχει το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην Κεντρική Αμερική.

 

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!