Το Φωτεινό Μονοπάτι του Περού – Αντιστάσεις και κινήματα #1

«Αντιστάσεις και κινήματα» φιλοδοξούμε να είναι μία σειρά εκπομπών από το κανάλι του Δρόμου που θα φωτίσουν λίγο περισσότερο κινήματα, εξεγέρσεις, επαναστάσεις αλλά και προσωπικότητες, ιδιαίτερα αυτές που έμειναν πιο «κρυμμένες» από την επίσημη ιστορική αφήγηση.

Στο πρώτο επισόδειο της σειράς δείτε την ιστορία του Φωτεινού Μονοπατιού και του ηγέτη του, Αμπιμαέλ Γκουζμάν!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού το 1980 ξεκινάει ένοπλο αντάρτικο αγώνα ενάντια στη δικτατορική κυβέρνηση της χώρας, παίρνει τον τίτλο «Φωτεινό Μονοπάτι» (Sendero Luminoso) από τα αστικά ΜΜΕ. Ηγέτης του είναι ο πρόεδρος Αμπιμαέλ Γκουζμάν Ρεϊνόσο (Abimael Guzman Reinoso), γνωστός και ως πρόεδρος Γκονσάλο.

Όσο ο λαϊκός πόλεμος προχωράει και το Κ.Κ. Περού ελέγχει περισσότερες περιοχές, η κυβέρνηση του Περού, με τη συνεργασία και τη βοήθεια των ΗΠΑ, εξαπολύει μια αιματηρή και βάναυση επίθεση με έκτακτα στρατοδικεία, μαζικές εκτελέσεις, απαγωγές και εξαφανίσεις μέχρι και υπόπτων ως υποστηρικτές του κόμματος.

Το 1992 ο Αμπιμαέλ Γκουζμάν συλλαμβάνεται και φυλακίζεται σε πλήρη απομόνωση στη ναυτική βάση του Καλάο (Callao). Δεν θα πάψει ποτέ να υπερασπίζεται τις επαναστατικές ιδέες του και την κομμουνιστική ιδεολογία, μέχρι τον θάνατό του στη φυλακή στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετικά άρθρα του Δρόμου:

Η μεγαλύτερη δικαίωση

Τον φοβούνται και νεκρό

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!