της Σύνταξης του Contropiano*

Απευθυνόμενος στον [Ιταλό] υπουργό Υγείας, ο Ιταλο-Κουβανικός Σύνδεσμος πρότεινε τη δυνατότητα εισαγωγής στην Ιταλία του φαρμακευτικού σκευάσματος IFRrec (ιντερφερόνη άλφα 2B), που χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα, καθώς και την έλευση κουβανικών ιατρικών μπριγάδων για την αντιμετώπιση της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στα ιταλικά νοσοκομεία. Αυτό είναι ένα καλό νέο και μια επιπλέον απόδειξη του γεγονότος ότι, σε περιόδους κρίσης, απαντήσεις έρχονται μόνο από μια ορισμένη κατεύθυνση…

Έχουμε αναφερθεί πρόσφατα στο προχωρημένο επίπεδο της Κούβας στο πεδίο της δημόσιας υγείας και της βιοτεχνολογίας. Αλλά ούτε και στον τομέα της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης υστερεί η Κούβα, όπως φάνηκε ήδη από τη βοήθεια που προσέφερε για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική. Δεν μένει παρά να αναλάβει άμεση δράση ο υπουργός Υγείας και η ιταλική κυβέρνηση.

Η επιστολή στον Ιταλό υπουργό Υγείας

Εξοχότατε Υπουργέ Σπεράντσα,

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση συναγερμού στον τομέα της υγείας, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εφιστήστουμε την προσοχή σας στη διαθεσιμότητα φαρμακευτικού σκευάσματος που κατασκευάζεται στην Κούβα, το οποίο αποδείχτηκε χρήσιμο στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19. Πρόκειται για την κουβανέζικη ιντερφερόνη άλφα 2Β (IFRrec) που, μαζί με άλλα φάρμακα, ενέκριναν και υιοθέτησαν από τον Ιανουάριο οι κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες, και η οποία, όπως φαίνεται, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όπως είναι γνωστό, η Κούβα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και της υγείας, παρά τον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Η υπεροχή του Κέντρου Γενετικής και Βιοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας της Κούβας είναι μια πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής τεχνολογίας, σαν την ιντερφερόνη άλφα 2Β.

Η επιστημονική αξιοπιστία του εν λόγω φαρμάκου έχει αναγνωριστεί από πολλές έρευνες και εφαρμογές που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων, και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό τεκμηριώνεται από τις επίσημες εξειδικευμένες πηγές, αλλά και από την πληθώρα σχετικής επιστημονικής αρθρογραφίας. Εξάλλου το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, και η Ισπανία στην Ευρώπη. Για τούτο απευθυνόμαστε σε εσάς ως αρμόδιο υπουργό, ώστε να επαληθεύσετε τη δυνατότητα εισαγωγής και χρήσης του εν λόγω σκευάσματος και στην Ιταλία.

Κρίνουμε απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, όπως π.χ. την ιντερφερόνη άλφα 2Β, για να συμβάλουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Επίσης, με δεδομένη την έλλειψη διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού, ας μας επιτρέψετε να σας προτείνουμε τη σύναψη συμφωνίας με τις αρμόδιες κουβανικές αρχές, για την παρουσία και συνεργασία Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών με τα ιταλικά νοσοκομειακά ιδρύματα. Η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εξειδίκευση του κουβανέζικου ιατρικού προσωπικού, όπως και η πείρα του στον τομέα των μολυσματικών και επιδημιολογικών ασθενειών, έχουν αναγνωριστεί από επιστήμονες και φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει πως η συμβολή της Κούβας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Αφρική ήταν υποδειγματική.

Εκφράζοντάς σας την εκτίμηση και την αναγνώρισή μας για τη σοβαρότητα και την ευσυνειδησία με την οποία διαχειρίζεστε την επιδημία, παραμένουμε πλήρως στη διάθεσ’η σας. Και, εν αναμονή μιας ανταπόκρισης από την πλευρά σας, σας στέλνουμε θερμούς χαιρετισμούς και εγκάρδιες ευχές για τη συνέχιση της δουλειάς σας.

Η πρόεδρος
Ίρμα Ντιόλι

* Το Contropiano (www.contropiano.org) είναι ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του Δικτύου των Κομμουνιστών. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου. Τις επόμενες κιόλας ημέρες οι προτάσεις για λήψη βοήθειας από την Κούβα άρχισαν να υλοποιούνται.

Μετάφραση: Άβα Μπουλούμπαση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!