Βροντερό όχι στο Μνημόνιο και την κυβέρνηση η πορεία του Πολυτεχνείου.

Με μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου την περασμένη Τετάρτη. Παρά την μεσημεριανή βροχή περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Μνημονίου και των τροικανών, οι οποίοι βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου να επιβάλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στο επίκεντρό επίσης βρέθηκαν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Εεε, οοο πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ‘δω», φώναζαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, που συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Χαρακτηριστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου ήταν το «εξέγερση παντού, ενάντια σε κυβέρνηση και ΔΝΤ», «κανένας μόνος του στην κρίση, μαζικοί αγώνες είναι η λύση» και «οργή λαού, ξεσηκωμός παντού, Αντίσταση στα μέτρα ΠΑΣΟΚ και ΔΝΤ». Επίσης, το «Γιωργάκη, Γιωργάκη της τρόικας τσιράκι» και «το ευρώ είναι εδώ και σε κάνει πιο φτωχό», απαντούσαν στον ολοκληρωτισμό που προωθείται στην Ε.Ε. Στο ίδιο πνεύμα και τα συνθήματα στα πανό, όπως «Μέτωπο για να διώξουμε την Ε.Ε., την τρόικα, την κυβέρνηση» και «Έξω από την Ευρωζώνη, δεν πληρώνουμε το χρέος τους».

Η «χωροταξία της πορείας»
Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία χρόνια μετά την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου και τους εκπροσώπους των σπουδαστικών νεολαιών που τη συνόδευαν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ακολούθησαν οι νεολαιίστικες και συνδικαλιστές οργανώσεις του ΚΚΕ που παρέκαμψαν τα μπλοκ των υπόλοιπων οργανώσεων και κομμάτων. Μετά τα μπλοκ του ΚΚΕ, ακολούθησαν οι οργανώσεις Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων και Βασανισθέντων κατά την περίοδο της χούντας, το μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου και τα μπλοκ των φοιτητών της Νομικής, της Ιατρικής, του Γεωπονικού, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των άλλων σχολών της Αθήνας.
Ακολούθησαν τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Την πορεία έκλεισαν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε απόσταση από την υπόλοιπη πορεία βρέθηκαν φοιτητές και σπουδαστές της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Μικροεπεισόδια
Αν και η πορεία δεν είχε ένταση, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιχειρήσεις-σκούπα, με χρήση ωμής βίας που οδήγησε στον τραυματισμό τριών ατόμων. Προσαγωγές έγιναν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα Εξάρχεια και το Πεδίο του Άρεως, όπου δυνάμεις των ματ περικύκλωσαν περίπου 100 διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με κλούβες στην ΓΑΔΑ. Ενδεικτικό του κλίματος που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι 15 από τους 22 συλληφθέντες  διώκονται σε βαθμό κακουργήματος με τον κουκουλονόμο.
Η κατακραυγή του συγκεντρωμένου κόσμου τον ανάγκασε τελικά να την αφήσει. Ενδεικτικές, επίσης, είναι οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με ματατζήδες να εισβάλλουν σε καφετέρια, να ξυλοκοπούν και να μεταφέρουν με τη βία νεαρούς που είχαν καταφύγει εκεί για να προστατευτούν.

Γιώργος Κρατημένος
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!