Προχτές ο Δρόμος συναντήθηκε με τους Ενεργούς Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι, στη διάρκεια πρωινής εξόρμησής τους σε λαϊκή αγορά κοντά στον Άγιο Αντώνιο. Με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Σοφία Αλεξοπούλου, τα στελέχη της αριστερής δημοτικής παράταξης μοίραζαν φυλλάδια και συζητούσαν με τον κόσμο. Ρωτήσαμε την υποψήφια δήμαρχο πώς βλέπει το κλίμα: «Ο κόσμος είναι οργισμένος, και απογοητευμένος», απαντά η Σοφία Αλεξοπούλου. «Πολλοί αναπαράγουν αυτό που έντεχνα προωθούν τα ΜΜΕ: “Όλοι είστε ίδιοι”. Μια ακόμη διαφορά σε σχέση με παλιότερα με άλλες εκλογές ότι η διάθεση για αποχή ακούγεται πλέον και από μεγάλες ηλικίες».

Εσύ πώς απαντάς όταν σου λένε ότι «είστε όλοι ίδιοι»;
Τους λέω ότι εμάς μας ξέρουν προσωπικά: εργαζόμαστε, έχουμε αξιοπρέπεια και δεν τα φάγαμε όλοι μαζί όπως λέει ο Πάγκαλος. Τους ρωτάω: μήπως τα φάγατε εσείς μαζί του; Τότε καταλαβαίνουν καλύτερα την παγίδα που τους στήνει το σύστημα, τσουβαλιάζοντας τους πάντες, προσπαθώντας να βρομίσει και την Αριστερά. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το κλίμα: δεν εκφράζεται, δεν μετατρέπεται εύκολα η απογοήτευση και ο φόβος σε ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Εδώ χρειάζεται η δική μας δουλειά!

Μιλώντας για τη δουλειά σας… πώς εξηγείς ότι στο Περιστέρι είσαι επικεφαλής ενός συνδυασμού ευρύτερου από αυτόν της προηγούμενης τετραετίας, με τη στήριξη, πλέον, δυνάμεων της κομμουνιστικής Αριστεράς αλλά και του σοσιαλιστικού χώρου;
Καταρχήν, αυτή η επιτυχία οφείλεται στο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε μαζί, πλάι-πλάι σε τοπικές δράσεις και σε αγώνες. Γι’ αυτό οι Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι προέκυψαν από τα κάτω, δεν ήταν δηλαδή αποτέλεσμα κάποιας κεντρικής συμφωνίας. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, και πιστεύω ότι υπάρχει πλέον αμοιβαία εμπιστοσύνη κι εκτίμηση. Εξάλλου, η κοινή κάθοδος αυτού του πλατιού αριστερού φάσματος πραγματοποιείται πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις και προγραμματικές επεξεργασίες που έγιναν από κοινού.

Υπάρχει κάτι που σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συνδυασμούς στο Περιστέρι;
Τα τρία ναι και τα τρία όχι: «ΟΧΙ στο Μνημόνιο, στον «Καλλικράτη», στην κυβέρνηση – ΝΑΙ στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη δημοκρατική λειτουργία του δήμου, στη δική μας δημοκρατική λειτουργία». Εμείς δίνουμε έμφαση στο συνδυασμό των κριτικών απόψεων και των προτάσεων για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις δράσεις. Δίνουμε έμφαση στη συμμετοχή των μελών της κίνησής μας, αλλά και στη συμμετοχή όλων των πολιτών μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, που θα κατευθύνουν τη δράση μας.

Ποια είναι τα προβλήματα στα οποία επικεντρώνετε την προεκλογική σας καμπάνια;
Εξηγούμε ότι θα έχουμε μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τον «Καλλικράτη» που θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη, και τότε θα φανεί ότι έχουμε δίκιο που λέμε όχι. Πού θα βρεθούν οι πόροι; Θα μπουν νέοι φόροι και δημοτικά τέλη; Ή θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών; Ή και τα δύο, επειδή «δεν υπάρχουν κονδύλια»; Εμείς αγωνιζόμαστε για να υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να μην κοπούν προγράμματα κοινωνικά, όπως το «βοήθεια στο σπίτι». Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι αυτό των ελεύθερων χώρων, των 80 αδόμητων χώρων που προορίζονται για πράσινο και κοινωφελείς σκοπούς – από τη στιγμή που ο δήμος είναι χρεωμένος, ο Καλλικράτης ουσιαστικά απαγορεύει την αγορά τους! Τον «Καλλικράτη» δεν τον ενδιαφέρει πώς ζουν οι κάτοικοι ενός Δήμου σαν το Περιστέρι.

 

Γιάννης Κομματάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους Ενεργούς Πολίτες

Μιλήσαμε και με τον Γιάννη Κομματά, αρχιτέκτονα και πρώην μπασκετμπολίστα του Γ.Σ. Περιστερίου, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τους Ενεργούς Πολίτες: «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε», εξηγεί ο Γιάννης, «είναι οι Περιστεριώτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, και βέβαια να ελέγχουν τη δημαρχιακή αρχή και όλους τους εκπροσώπους τους στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη και τον πιο έξυπνο, τίμιο και εργατικό δημότη να εκλέξουμε δήμαρχο, εάν δεν συμμετέχουμε ενεργά οι υπόλοιποι, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τον στείλουμε είτε στη διαφθορά είτε στην εξόντωση. Άλλωστε στην Αριστερά ανήκουμε, άρα για μας το σημαντικό είναι η συλλογική προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματά μας, η αξιοπρέπεια που μας δίνει η διεκδίκηση του δίκιου, και η δυνατότητά μας να μεταφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο τη φωνή και τη βούληση των λαϊκών συνελεύσεων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να συνεχίζεται η καραμπινάτη παρανομία της απερχόμενης δημαρχιακής αρχής στο Άλσος Περιστερίου, ενώ οι κάτοικοι, και με το δίκιο τους, διαφωνούν και ξεσηκώνονται. Το Άλσος έχει τα πάντα: γκαράζ, νεκροταφείο, εκθεσιακό κέντρο, τώρα και… σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ενώ υποτίθεται ότι είναι “ενιαίος χώρος πρασίνου”. Ευτυχώς ή δυστυχώς, με την τρόικα και τον Καλλικράτη θα έχουμε άπειρες ευκαιρίες για να υπηρετήσουμε τον κόσμο δοκιμάζοντας στην πράξη τις ιδέες μας!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!