Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος οι οδηγίες της Ε.Ε., όταν είναι επώδυνες οικονομικά και πολιτικά, δεν αφορούν όλους αλλά μόνο τους αδύνατους.

Με αυτή τη λογική προχώρησαν, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, η Κομισιόν και η ιταλική κυβέρνηση στη διαδικασία διάσωσης δύο ιταλικών τραπεζών με τη διάθεση δημοσίου χρήματος. Ειδικότερα, το ιταλικό κράτος θα διαθέσει 17 δις ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες Popolare di Vicenza και Vaneto Banca περνώντας υπό τον έλεγχο του Ομίλου Intesa San Paolo. Παράλληλα επισημοποιήθηκε και το ποσό των 6,6 δις ευρώ που διέθεσε το ιταλικό κράτος για τη σωτηρία της τέταρτης σε μέγεθος ιταλικής τράπεζας της Monte dei Paschi di Shiena.

Όπως έχει αποφασιστεί, μετά από γερμανική απαίτηση, δεν επιτρέπεται να μεσολαβήσει το δημόσιο για την διάσωση μιας τράπεζας αλλά αντίθετα πρέπει να αφήνεται να χρεοκοπήσει και το κόστος να βαραίνει, σύμφωνα με τη μέθοδο bail-in, κατά σειρά τους μέτοχους, τους ομολογιούχους και τέλος καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

Αυτό απαίτησαν και έπραξαν τα όργανα της Ε.Ε. στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών το 2013. Ήταν η πρώτη πειραματική εφαρμογή της μεθόδου σε μια μικρή χώρα, κατ΄ απαίτηση των ισχυρών. Επίσης, με την απειλή του bail-in προχώρησε η Ελλάδα στην 3η ανακεφαλαιοποίηση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (Δεκέμβριος 2015) για να μην μπει το 2016, που η σχετική οδηγία θα είχε υποχρεωτική εφαρμογή. Έτσι στην «τούρλα του Σαββάτου» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραδόθηκαν ουσιαστικά δωρεάν στους ξένους.

Όμως, άλλο η μικρή Κύπρος, άλλο το προτεκτοράτο Ελλάδα και άλλο η Ιταλία. Η Ιταλία έχει προς το παρόν διαφορετική αντιμετώπιση ανεξάρτητα από τις ενστάσεις του κ. Σόιμπλε. Στην περίπτωση της Ιταλίας η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια και εγκρίνει τη διάσωση δύο ακόμα ιταλικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Αποδέχεται και εφαρμόζει δηλαδή η Κομισιόν, ακριβώς αυτό που η οδηγία απαγορεύει. Τη σωτηρία τραπεζών με δημόσιο – κρατικό χρήμα.

Και βέβαια μετά τη «σωτηρία» των τριών ιταλικών τραπεζών θα ακολουθήσουν και άλλες καθώς το σύνολο των άκρως προβληματικών δανείων στην Ιταλία ξεπερνά τα 310 δις ευρώ. Όμως ο «χορός» δεν σταματά στην Ιταλία καθώς το σύνολο των προβληματικών δανείων σε όλη την Ε.Ε. ανέρχεται σε πάνω από 1 τρις ευρώ και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε,Ε.

 

Π.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!