Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Αν εξετάσει κάποιος διαχρονικά από το 2009 και δώθε τα μνημόνια περικοπών στα ΜΜΕ, μέτρα εναντίον της μισθωτής εργασίας στα media, διαπιστώνει έκπληκτος μια χρυσή αναλογία.

Όσο πιο σκληρές και απάνθρωπες είναι οι περικοπές για τους εργαζομένους, τόσο αυξάνεται ο έλεγχος στο αναγραφόμενο-εκπεμπόμενο μήνυμα διαμεσολάβησης προς τους πολίτες. Το σύνολο των Μέσων με ελάχιστες εξαιρέσεις που απαντώνται σε μεμονωμένες σελίδες εφημερίδων συγκεκριμένων δημοσιογράφων και αρθρογράφων και σε μεμονωμένες ραδιοφωνικές εκπομπές, λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του ολοκληρωτικού κράτους. Για την τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική πλέον, το πέρασμα στην εσωτερική αυλή της κρατικής εξουσίας, της καταστολής απόψεων και ουδέτερης-αποστασιοποιημένης δημοσιογραφίας, είναι ολοκληρωτικό.
Τα δυόμιση αυτά χρόνια στα παραδοσιακά media χάθηκαν περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας, μόνο από την «Ελευθεροτυπία» και το Alter 1.450 θέσεις. Ο περιοδικός Τύπος βουλιάζει σε μια σιωπηλή, χωρίς αντιδράσεις πια από καμία απολύτως πλευρά, χοάνη στάσης πληρωμών. Τα Μέσα που συνεχίζουν να πληρώνουν σταθερά μετά από περικοπές ως και 40% στις αμοιβές που ίσχυαν το 2009, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Σε αυτά τα Μέσα όσοι εκδότες αποφάσισαν να περάσουν στη νέα περίοδο της μιντιακής εξουσίας, έχοντας εξασφαλίσει το πάρε-δώσε διαπλοκής με τα νέα αφεντικά της εγχώριας και εξωχώριας πολιτικής εξουσίας, ετοιμάζεται η τρίτη δόση μνημονίων. Και όπως όλα δείχνουν κι αυτή τη φορά, ο χώρος των ΜΜΕ θα είναι ο πρώτος που θα δεχθεί την εφαρμογή των νέων περικοπών. Κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία εξάλλου, μόνο για μειώσεις μισθών αλλά για μέτρα εξόντωσης.
Οι εκδότες και ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εν μέσω Αυγούστου έβαλαν τη δική τους συμμετοχή στα Μέσα τους. Πλήρωσαν για νέες μετοχές, συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, (Ψυχάρης-Μπόμπολας-Βαρδινογιάννης σε ΔΟΛ, Πήγασο, Mega) εξασφάλισαν από το πουγκί των υπερκερδών τα κυρίαρχα μερίδια τους, αναμένοντας τη νοεμβριανή διανομή νέων τραπεζικών δανείων με την υπογραφή πια της τρόικας. Αυτά που προσφέρουν σε αντάλλαγμα είναι πολλά περισσότερα. Τη μονοφωνική στήριξη της εσωτερικής κυβερνητικής τρόικας σε όλα συλλήβδην τα Μέσα, παραδοσιακά και ιντερνετικά. Η πραγματικότητα που εκπέμπουν όχι μόνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα αλλά έχουν προχωρήσει στην πλήρη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.
Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα δοκιμαστούν στο πετσί των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σημειώνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα: Μείωση συντάξεων κατά 30% από τα παραπαίοντα ταμεία των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ-ΕΔΟΕΑΠ), σχέδιο ένταξης επικουρικής σύνταξης σε ενιαίο φορέα επικούρησης ως το τέλος του έτους, μείωση του αγγελιοσήμου που είναι «οιονεί εργοδοτική εισφορά» και ένταξη του απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς πάλι να πληρώνουν οι εκδότες εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές. Και φυσικά νέα μείωση μισθών κατά 20% σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, νέο κύμα απολύσεων και συρρικνώσεων. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο λειτουργίας των κυρίαρχων media ο φόβος και η υποταγή των εργαζόμενων δημοσιογράφων έχει ήδη εξασφαλιστεί.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!