Στο Κόκκινο εφάρμοσαν άτσαλα ένα σχέδιο που είχαν από την αρχή. Όταν έφυγε ο Αρβανίτης, διόρισαν ως «προσωρινό διευθυντή» τον παραγωγό Μάκη Μηλάτο, ο οποίος δεν άργησε να παραιτηθεί αφού τον είχαν χρησιμοποιήσει σαν διαμεσολαβητή των αποφάσεων που λαμβάνονταν αλλού. Μετέφερε διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους – ότι θα τους καταβληθούν οφειλόμενοι μισθοί, που δεν τηρούνταν. Έκτοτε, πέρασαν μήνες, ο ραδιοσταθμός λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Οι «οδηγίες» στους δημοσιογράφους δίνονται από μέλη του Δ.Σ. που δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, αλλά περνούν τη γραμμή που έρχεται από το κόμμα με τον πιο χονδροειδή τρόπο. Σε όλα αυτά που γίνονται στο σκοτεινό παρασκήνιο οι εργαζόμενοι είναι αμέτοχοι, αλλά συνεχίζουν να βγάζουν πρόγραμμα κανονικά καλύπτοντας με επάρκεια τη λειτουργία του ραδιοφώνου. Εντωμεταξύ, ο Αρβανίτης πήρε από το Κόκκινο αρκετούς εργαζόμενους για το ραδιοφωνικό σταθμό του Μάρη. Συνολικά, αποχώρησαν από το Κόκκινο περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το κοστολόγιο του σταθμού. Ήταν φανερό, όμως, ότι δεν τους ενδιέφερε μόνο η μείωση του κόστους. Ήθελαν να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους που δεν είναι «δικοί» τους, που δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο που όλοι οι εργαζόμενοι ανήκουν στην Αριστερά και ποτέ δεν έκαναν αντιπολίτευση στον εργοδότη στο πλαίσιο των εργασιακών τους σχέσεων. Δεν ήταν, όμως, και ντουντούκες, πράγμα ασυγχώρητο για τους γραφειοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ρίξουν την ευθύνη για τις απολύσεις στους εργαζόμενους, ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν περικοπές 20% με στόχο να συγκλίνουν οι μισθοί των παλιότερων δημοσιογράφων στη βάση των 750 ευρώ. Μία μεγάλη μείωση, σε εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, που έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά, εργάζονται με ωράριο και έχουν υποστεί και μία άλλη μείωση 7,5% που επέβαλε η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/17. Έτσι, η συνολική μείωση στους μισθούς αγγίζει το 30%! Και σαν να μην είναι αρκετή αυτή η καρατόμηση των αμοιβών, ανακοινώθηκε ότι δύο από τους οφειλόμενους δεδουλευμένους μισθούς δεν θα καταβληθούν ποτέ καταπίπτοντας υπέρ της εργοδοσίας!

Ότι πρόκειται για προγραφές είναι έκδηλο και από το γεγονός ότι απέλυσαν εργαζόμενους που μιλούσαν στις συνελεύσεις και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Από τους «δικούς τους» δεν απέλυσαν κανένα. Ούτε έλαβαν υπόψη τους ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν έχουν δεύτερη δουλειά, ενώ έχουν βολέψει δικούς τους σε προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Αντιθέτως, άρχισαν να διαδίδουν στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλήθηκαν από τις απολύσεις ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν πολιτικά υποκινούμενες, λάσπη που περιέλαβαν και στην ανακοίνωση της «εταιρείας» για να δυσφημήσουν τους εργαζόμενους που κινήθηκαν μέσω των επίσημων σωματείων τους (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ) επιδιώκοντας ένα διάλογο που τον αρνήθηκαν επιμένοντας αδιάλλακτα στις μειώσεις που μονομερώς αποφάσισαν και προχωρώντας σε απολύσεις με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και σαν μέσο προκειμένου να υποκύψουν οι εργαζόμενοι στον εκβιασμό. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δήλωσαν μέσω των σωματείων τους ότι συζητούν ένα πιο ήπιο διακανονισμό, αλλά η εργοδοσία, εκπροσωπούμενη από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα και τα διορισμένα γι’ αυτή τη βρομοδουλειά μέλη του Δ.Σ., αρνήθηκαν οποιαδήποτε τροποποίηση της μονομερούς απόφασής τους.

Οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο βίωσαν και βιώνουν εργοδοτικές συμπεριφορές παρόμοιες με τα «μαγαζιά» των γνωστών εργολάβων που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Τα ίδια και οι εργαζόμενοι στην Αυγή που έχουν υποστεί δύο μειώσεις μισθών και έβγαλαν ανακοίνωση συμπαράστασης. Επί χρόνια οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, παραγωγοί, τεχνικοί και διοικητικοί) ανέχονται να πληρώνονται σύμφωνα με τη βούληση της εργοδοσίας, με καθυστερήσεις που έφτασαν και τους πέντε μήνες. Παρ’ όλ’ αυτά αντιμετωπίζονται σήμερα σαν είλωτες χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Και εξανίστανται οι στυγνοί εργοδότες όταν τους λένε ότι επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχουν χειρότερα αφεντικά από τα αριστερά!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!