Πλήγμα για την ενημέρωση της Κρήτης – Πώς μια πόλη με συνεχή τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίξει ένα τοπικό Μέσο

Του Μάριου Διονέλλη

 

Εν μέσω της απεργίας των δημοσιογράφων έπεσε το «μαύρο» στον ιστορικό τηλεοπτικό σταθμό των Χανίων ΚΥΔΩΝ, που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1993. Οι πληροφορίες για δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο σταθμός είχαν δημοσιοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου, όταν η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την εκκαθάριση της εταιρίας «Κινηματογραφική – Τηλεοπτική ΑΒΕΕ (Τηλεόραση ΚΥΔΩΝ)».

Ήδη έχουν επιδοθεί απολύσεις στους 27 εργαζόμενους του σταθμού, για τους οποίους υπήρξε δέσμευση ότι θα λάβουν πλήρη αποζημίωση, ενώ λίγες μέρες μετά κατέβηκε και το σήμα του καναλιού από τους πομπούς της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο του «μαύρου», αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τελευταία χρόνια το κανάλι είχε περιέλθει σε διοικητικές περιπέτειες, με εμφανείς και αφανείς μετόχους, καθώς ο άνθρωπος που είχε αναλάβει (μέσω εκπροσώπων) το πλειοψηφικό πακέτο είχε ασυμβίβαστο ως εργολάβος δημοσίων έργων. Ωστόσο, η κρίση στο κανάλι ξεπερνά τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, αφού είναι περίεργο πως ένας από τους νομούς με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, με συνεχείς υψηλές κρατήσεις ακόμα και τον χειμώνα δεν μπόρεσε να στηρίζει ένα περιφερειακό μέσο ενημέρωσης. Ξανατίθεται και δι’ αυτής της αφορμής το ερώτημα πού πηγαίνουν τα κέρδη από την τουριστική βιομηχανία, που ειδικά στα Χανιά γνωρίζει συνεχή άνθιση με ολοένα και αυξανόμενους δείκτες αφίξεων, διανυκτερεύσεων κτλ.

Λίγο πριν το «μαύρο» στον ΚΥΔΩΝΑ, ένας τουριστικός επιχειρηματίας φάνηκε να δείχνει ενδιαφέρον, ωστόσο η κίνησή του μάλλον είχε περισσότερο διερευνητικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΚΥΔΩΝΑΣ εμφανίζει τρύπα περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για περιφερειακό Μέσο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μεγάλες οφειλές κυρίως προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2014 η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι μεταφερόμενες από τις χρήσεις προηγούμενων ετών, ενώ για τη χρήση του 2014 η ζημία ήταν 223.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις στον ΚΥΔΩΝΑ δεν είναι καθόλου άσχετες με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα από το νόμο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, ενώ αδιευκρίνιστοι παραμένει αν η συχνότητα θα επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο ή εν όψει της επόμενης φάσης αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών θα βρεθεί ενδιαφερόμενος ο οποίος θα πάρει στα χέρια του καθαρό τον συγκεκριμένο χώρο του τηλεοπτικού αέρα, απαλλαγμένο από τα βάρη της παλιάς επιχείρησης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!