Αγωνιστικός γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5/6

 

Η κινητοποίηση των κατοίκων για τη διαφύλαξη ενός από τους εναπομείναντες μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής δεν φαίνεται να έχει παροπλιστεί από το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Κυρίως όσο τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά του επιφυλάσσεται καινούργιος ρόλος… Πρόσφατα έγινε λόγος και για επικαιροποίηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, με στόχευση να παραμείνουν και να νομιμοποιηθούν οι ασύμβατες λειτουργίες του Μπάντμιντον και της ΕΠΟ, παρά τις αντίθετες διατάξεις του Π.Δ.187/Δ/2011 και της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το Μπάντμιντον.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή όρισε την 5η Ιουνίου ως έναν σημαντικό σταθμό στους αγώνες της για την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων που απέμειναν και τη διάσωσή τους από την εμπορευματοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εκποίηση. Η 5η Ιουνίου έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης, που απαιτεί συντονισμό και συγκέντρωση δυνάμεων, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί στις 7μ.μ. τους κατοίκους των γύρω περιοχών -και όχι μόνο- στον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα: «Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους ελεύθερους χώρους». Στο χώρο του πάρκου, στο στέγαστρο.

Εξάλλου, παραμένουν πάντοτε τα αιτήματα για την άμεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον και την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησής του, για την απομάκρυνση των στρατοπέδων και τον περιορισμό στο ελάχιστο της διέλευσης οχημάτων και μόνον για τις έκτακτες ανάγκες, για την επίλυση του ιδιοκτησιακού και την ολοκλήρωση της παραχώρησης των προβλεπομένων στον Ν. 732/77 εκτάσεων, για το ξήλωμα των περιφράξεων και τη ματαίωση κάθε απόπειρας τσιμεντοποίησης του χώρου απ’ οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και πόρους κ.ά.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!