Συνέχεια σε έναν μακρόχρονο αγώνα δίνει την εβδομάδα αυτή η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Οργανώνει ημερίδα την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου (17:30-20:00 στην Αίθουσα της 7ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59) με θέμα Κλιματική αλλαγή και η σημασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων κινδυνεύει να γίνει βορά ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων: Ιδιώτες οικειοποιούνται μέρος του Πάρκου για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίριο του Στρατού στο Πάρκο έχει ενοικιασθεί σε σκοπευτικό σύλλογο και χρησιμοποιείται για σκοποβολή, τα γραφεία της ΕΠΟ παραμένουν στο Πάρκο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για το Badminton δεν εφαρμόζεται όπως και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας 522/6-3-2014, η έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξη (ΣΓΔ) δεν προχώρησε. Επιπλέον, το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/2011 για την Προστασία του Υμηττού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, “ενόχλησε” διάφορα συμφέροντα. Διακατέχοντες και διεκδικητές δασικών και γεωργικών εκτάσεων ξεκίνησαν σωρεία αιτήσεων ακύρωσης του Π.Δ στο ΣΤΕ, με πρόσχημα την “προστασία του περιβάλλοντος”. Το ΣΤΕ απηύθυνε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με την από 10/9/2015 απόφασή του και σύμφωνα με οδηγία του, όρισε ότι πριν την έκδοση του Π.Δ έπρεπε να είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναμένουμε την οριστική απόφαση του ΣΤΕ και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού».

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Ελένη Πορτάλιου, π. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Δημήτρης Μαυράκος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!