Σάλος δημιουργήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης σχετικά με τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Πάρκου Γουδή. Πρόβλημα που έρχεται από προηγούμενα χρόνια και σήμερα μπορεί να εξυπηρετεί και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Η Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού ευρισκόμενη πάντα σε ετοιμότητα εξέδωσε χθες, 17/3 την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Αθήνα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν διαθέτουν Μητροπολιτικό Πάρκο, δηλαδή μεγάλο σε έκταση χώρο με υψηλό και πυκνό πράσινο, με ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες και δυνατότητες αναψυχής.

Το Πάρκο Γουδή αποτελεί έναν σημαντικό πόλο υπερτοπικού υψηλού πρασίνου, τον μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο σε μία Αθήνα, που διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,5 τ.μ., ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αντί να διαφυλαχθεί ο πολύτιμος αυτός χώρος, πληροφορούμαστε με έκπληξη ότι σχεδιάζεται από τη σημερινή κυβέρνηση η χωροθέτηση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, του Παναθηναϊκού, συγκεκριμένα.

Επισημαίνεται ότι στον πυρήνα του πάρκου έχουν χωροθετηθεί μια σειρά ετερόκλητες και ιδιαίτερα οχλούσες λειτουργίες όπως το Μπάντμινγκτον και τα γραφεία της ΕΠΟ, που έφεραν παράνομους δρόμους, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση αυτοκινήτων, ακυρώνοντας έτσι την ιδέα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο Γουδή και συγχρόνως καταστρατηγώντας όσα προβλέπουν ο ν.732/77, ο ν.1515/85 για το Ρυθμιστικό της Αθήνας, η Μελέτη του Ε.Μ.Π και η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012.

Επιπλέον, το Προεδρικό Διάταγμα 187Δ’/2011 για την προστασία του Υμηττού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, “ενόχλησε” διάφορα συμφέροντα. Διακατέχοντες και διεκδικητές δημόσιων δασικών  εκτάσεων, ξεκίνησαν σωρεία αιτήσεων ακύρωσης του Π.Δ στο ΣτΕ, με πρόσχημα την “προστασία του περιβάλλοντος”.

Εν αναμονή της οριστικής απόφαση του ΣτΕ, θεωρούμε σοβαρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ προστασίας του Υμηττού, που θεσμοθετεί και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του Υμηττού αλλά και της περιοχής που προβλέπεται να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρούνται από κάθε άποψη απαράδεκτα τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

*Να σταματήσει αμέσως ο κυβερνητικός εμπαιγμός! ‘’Πάγιο αίτημα των Κινημάτων Πόλης”, όπως αναφέρουν ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, δεν είναι η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γουδή, αλλά η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

*Η “σύνδεση του ορεινού όγκου του Υμηττού με τον αστικό ιστό”, όπως ισχυρίζονται οι “κυβερνητικές πηγές”, δεν μπορεί να γίνει με την παρεμβολή και τη δόμηση ενός τερατώδους γηπέδου ποδοσφαίρου – εμπορικού κέντρου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!