Λες και ζούμε σαν κοινωνία, όλοι μαζί συλλογικά, τη μέρα της μαρμότας. Η Μέρα της Μαρμότας, πέρα από ένα έθιμο των Βορείων Πολιτειών των ΗΠΑ και του Καναδά όπου κάθε 2 Φεβρουαρίου οι ακόλουθοι του εθίμου συγκεντρώνονται και βασίζουν τις μετεωρολογικές προβλέψεις τους στο αν η μαρμότα –ένα πολύ συμπαθές τρωκτικό– θα αναγνωρίσει τη σκιά της, είναι και μια αμερικάνικη ταινία φαντασίας του 1993 όπου ένας αλαζόνας μετεωρολόγος βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά-σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του – όρος απαραίτητος τελικά για να συνεχίζει κανονικά τη ζωή του.

Στην περίπτωσή μας, η ελληνική κοινωνία βιώνει τα ίδια φαινόμενα και περιστατικά ενώ αλλάζουν μονάχα η χρονική στιγμή, οι εμπλεκόμενοι και η έκταση του συμβάντος. Το μόνο που μένει μάλλον ίδιο και οι υπεύθυνοι, που δεν είναι άλλοι από το ελληνικό πολιτικό σύστημα στις διάφορες εκδοχές του κάθε φορά, και αυτοί που «πληρώνουν τη λέζα» που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Τελευταίο επεισόδιο των ελληνικών ημερών της μαρμότας, που κατά τύχη δεν τη ζήσαμε, ήταν η χθεσινή παρ’ ολίγον τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους όπου δύο τρένα του προαστιακού σιδηρόδρομου βρέθηκαν να κινούνται αντίθετα σε μονή γραμμή. Η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων του προαστιακού σιδηροδρόμου αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των μηχανοδηγών, που διόρθωσαν το τραγικό λάθος του σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης τονίζει ότι «η σύγκρουση αποσοβήθηκε καθώς ο μηχανοδηγός της 1210 αντιλήφθηκε το λάθος στις εντολές που δόθηκαν στα δύο τρένα» και ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πραγματικά, και όχι κατ’ επίφαση, σοβαρό περιστατικό, που αποφεύχθηκε χάρη στον επαγγελματισμό και την προσήλωση των μηχανοδηγών που αντιλήφθηκαν αυτό που πήγε να συμβεί». Παράλληλα η ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζει ότι «αναμένουμε την ανακοίνωση των ΟΣΕ, Hellenic Train και ιδιαίτερα την δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, υπενθυμίζοντας ότι στο σημείο που έγινε το συμβάν δεν λειτουργούν η τηλεδιοίκηση, το Etcs και τα φωτοσήματα».

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Ενάμιση χρόνο μετά τα Τέμπη φτάσαμε κοντά σε ένα πολύνεκρο δυστύχημα, μέσα μάλιστα στην Αττική, σε ένα νέο συστημικό έγκλημα που θα οφειλόταν ξανά στη διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου, στην εγκατάλειψη των υποδομών και στις πολιτικές του ελληνικών ελίτ και του πολιτικού συστήματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για το σιδηροδρομικό δίκτυο και με το μόνο που ασχολείται είναι να προσπαθεί να αποκρούσει με τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, να τους σπιλώνει και με κάθε τρόπο να συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Μάλλον ήρθε η σειρά μας να επανεξετάσουμε τη ζωή μας και τις προτεραιότητές μας και αυτό επειδή η κυβέρνηση και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα νοιάζεται μόνο για το πως θα εξυπηρετεί τις ελίτ, ντόπιες και ξένες, που το βοηθάνε να αναπαράγεται στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!