Αποκαλύπτεται η διαπλοκή του κράτους με τις «αντισυστημικές» συμμορίες. Του Ερρίκου Φινάλη

«Η γερμανική Δικαιοσύνη είναι τυφλή – αλλά μόνο από το δεξί μάτι…». Η φράση αυτή συνοψίζει καλά την προϊστορία της πολύκροτης δίκης των Γερμανών νεοναζί δολοφόνων, που αναβλήθηκε πριν καλά-καλά ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα στο Μόναχο, μετά από βομβαρδισμό ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης. Η βασική κατηγορούμενη, η Beate Zschäpe, εμφανίστηκε ντυμένη σινιέ, με σκούρο μπλε κουστούμι και λευκό πουκάμισο, τόσο «καθωσπρέπει» ώστε αρχικά το ακροατήριο την μπέρδεψε με τους συνηγόρους της. Η 38χρονη νεοναζί κατηγορείται για 10 δολοφονίες, δύο βομβιστικές επιθέσεις και 15 ληστείες. Στο εδώλιο τη «συνοδεύουν» τέσσερις ακόμη νεοναζί, που κατηγορούνται ως συνεργοί.

Απόντες από το εδώλιο οι ηθικοί αυτουργοί
Πάντως, αν η Γερμανία ήταν ένα κράτος στοιχειώδους δικαίου, η Beate θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη παρέα: Πρώτα-πρώτα, τους επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και της κακόφημης BfV («Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος»), που ξέρουν να κυνηγούν πολύ αποτελεσματικά και τον τελευταίο Γερμανό αριστερό με το που θα βήξει, αλλά είναι πάντα γεμάτοι κατανόηση για τις νεοναζιστικές συμμορίες. Έπειτα, τις ανακριτικές και αστυνομικές Αρχές, αφού επί μια δεκαετία και βάλε αγνοούσαν επιδεικτικά τα στοιχεία ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικό χαρακτήρα, και επέμεναν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών της τούρκικης μαφίας.
Τέλος, δίπλα στην Beate θα έπρεπε να κάθεται και η πολιτική ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, που τόσα χρόνια ήξεραν και τους κάλυπταν – όπως γνώριζαν όλοι οι δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ευρώπης την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής αντικομμουνιστικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε στη Δυτική Ευρώπη το 1948 με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Μια και δεν επικράτησαν όμως οι κομμουνιστές, η Gladio οργάνωνε ως τη δεκαετία του ’80 τους φασίστες από τη Σκανδιναβία ως την Ιταλία και τους παρείχε χρήματα και πλάτες για να βάζουν βόμβες, να στήνουν προβοκάτσιες, έως και να απαλλάσσουν μια και καλή το σύστημα από την παρουσία ενοχλητικών αντιπάλων.

Πώς «καταπολέμησαν» οι γερμανικές Αρχές το νεοναζισμό
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η «αντισυστημική» συμμορία της Beate ξεκίνησε με τρόπο που θυμίζει πολύ την… ανιδιοτελή βοήθεια της ψυχροπολεμικής Gladio στους Ευρωπαίους φασίστες. Έχει αποδειχτεί, για παράδειγμα, ότι η BfV είχε χρηματοδοτήσει το 1996 με 200.000 μάρκα την ίδρυση της ακροδεξιάς Heimatschutz («Προστασία της Πατρίδας») στη Θουριγγία – στην οποία ξεκίνησαν τη νεοναζιστική καριέρα τους τα μέλη της συμμορίας NSU. Εκ των υστέρων, οι γερμανικές Αρχές δικαιολογήθηκαν ότι αποσκοπούσαν στον έλεγχο της δράσης των νεοναζί μέσω της διείσδυσης μυστικών πρακτόρων στις τάξεις τους. Είναι αλήθεια ότι οι τάξεις των νεοναζί έβριθαν από ασφαλίτες – μόνο που αυτοί κάθε άλλο παρά εμπόδιζαν τη δράση τους! Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις τους προειδοποιούσαν, ώστε να ξεφύγουν τη σύλληψη στην περίπτωση που κάποια άλλη «ανίδεη» αστυνομική υπηρεσία τους εντόπιζε ως ύποπτους για ληστείες και δολοφονίες.
Μάλιστα μετά την τυχαία αποκάλυψη της ύπαρξης και δράσης της συμμορίας το 2011, εκατοντάδες πειστήρια και φάκελοι που ενοχοποιούσαν τους νεοναζί αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες που τους κάλυπταν, «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς από τα γραφεία της BfV και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε στο πρόσωπο του Heinz Fromm, που ήταν επί 12 ολόκληρα χρόνια επικεφαλής της BfV και αναγκάστηκε πέρυσι, αφού το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις, να παραιτηθεί (ναι, και η Μέρκελ τον είχε κρατήσει «αξιοκρατικά» στο πόστο του – τι καλύτερο από ένα σοσιαλδημοκράτη για να βγάζει τη βρώμικη δουλειά;).

Ένας πολύ διακριτικός ασφαλίτης
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνενοχής των μυστικών υπηρεσιών είναι μία από τις δολοφονίες που διέπραξε η συμμορία NSU το 2006, εκτελώντας με δύο σφαίρες στο κεφάλι τον 21χρονο τουρκικής καταγωγής Halit Yozgat ενώ καθόταν στο ταμείο ενός Ιντερνετ καφέ στην πόλη Κάσελ. Το 2011 αποκαλύφθηκε ότι μέσα στο Ιντερνετ καφέ βρισκόταν και ένας ασφαλίτης που είχε διεισδύσει στη νεοναζιστική συμμορία – ο οποίος όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία, αλλά απέκρυψε και την παρουσία του. Το 2011 ο εν λόγω ασφαλίτης ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε εκεί «εντελώς τυχαία» – στη δε ερώτηση, γιατί τουλάχιστον δεν κάλεσε την αστυνομία, απάντησε ότι δεν ήθελε να καταστρέψει την κάλυψή του! Ίσως τη φύλαγε για κάποια πιο σοβαρή περίπτωση…
Η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο τη διαπλοκή του γερμανικού κράτους με τις «αντισυστημικές» συμμορίες που το ίδιο βοήθησε έμπρακτα να δημιουργηθούν και να δράσουν. Ας κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Τούρκος πρέσβης ήταν παρών στην έναρξη της δίκης, δηλώνοντας ότι «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της». Το ελληνικό κράτος, αντίθετα, απείχε, επιδεικνύοντας συγκινητική λεπτότητα. Σιγά μην κακοκαρδίσουμε τη σύμμαχο κυρία Μέρκελ για χάρη ενός μόνο Έλληνα γκασταρμπάιτερ…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!