Παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών

 

Νέα αρνητική τροπή φαίνεται να παίρνει η σκανδαλώδης υπόθεση της παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Developoment, μετά την αλλαγή της Διοίκησης της Ελληνικό Α.Ε., με πρόσωπα που επαναβεβαιώνουν την πρόθεση να ξεπαγώσει η «αξιοποίηση» του Ελληνικού από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και με την προσπάθεια ορισμένων δημάρχων της περιοχής να στηρίξουν τα συμφέροντα του Λάτση και την «αξιοποίηση»-δωρεά δημόσιας περιουσίας με όρους που επιβαρύνουν αντί να ωφελούν το Ελληνικό Δημόσιο. Οι δήμαρχοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και του ζήτησαν να ληφθούν υπ’ όψιν οι «σοβαρές παράμετροι» που αφορούν ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, σεβασμό στο περιβάλλον, ανταποδοτικότητα στους όμορους δήμους, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, και αρκετοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και συλλογικότητες έχουν ορθώσει από καιρό ένα τείχος προστασίας του Ελληνικού. Το θέλουν πνεύμονα πρασίνου, λειτουργικό, επισκέψιμο πάρκο, με ήπιες κοινωνικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές κ.ά. χρήσεις. Ως πόλο έλξης εγχώριων και ξένων επισκεπτών στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της. Και ήδη από το 2008 με τη μελέτη του ΕΜΠ επιχείρησαν να ανταποκριθούν σε αυτό το όραμα, προτείνοντας τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

 

Νομικές δυνατότητες

Μετά τις σχετικές αναφορές και καταγγελίες στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου από τους ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότη Μαριά, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο και μια πολυσέλιδη αναφορά, αρκετών κατοίκων, συνοδευόμενη από ηλεκτρονικές υπογραφές υποστήριξης πολιτών, κινημάτων, οικολογικών κ.ά. οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων, σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις: Έχουν συντελεστεί σοβαρές παραβιάσεις σχετικά με τη διαδικασία εκποίησης της μεγάλης παραλιακής (3,5 χιλιόμετρα παραλία) και περιβαλλοντικά σημαντικής για τη λειτουργία της πρωτεύουσας έκτασης 6.205,677 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στο Ελληνικό Αττικής – πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και στην Παράκτια Ζώνη και περιλαμβάνει τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά και το Αθλητικό Κέντρο Νεότητας. Το Δημόσιο και οι πολίτες της Αθήνας δεν θα έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις ανάπτυξης, σχεδιασμού και δημιουργίας πάρκου κ.λπ., ούτε θα έχουν την αντίστοιχη συμμετοχή στα προκύπτοντα κέρδη του επενδυτή, γεγονός που αντιβαίνει επίσης και στις αρχές και απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης του Aarchus και της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ.

Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με βάση τα παραπάνω, είναι έγκλημα σε βάρος των πολιτών της Αθήνας και του περιβάλλοντος. Ζητούν, τέλος, να χαρακτηρισθεί μη παραδεκτή η διαδικασία πώλησης της εν λόγω έκτασης (αρχής γενομένης από τον Ν. 4062/2012), επειδή παραβαίνει διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις πρωτογενούς Δικαίου της Ε.Ε.

 

Σκληρή ανακοίνωση από Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση για τους νέους διορισμούς στο Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση τοποθετείται και επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή της για μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου ως προϋπόθεσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Αττικής. Η Ν.Ε. αντιδρά κυρίως στον διορισμό πρώην συγγενικού προσώπου στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και του σημερινού δημάρχου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, που έχει ταυτισθεί και εξαρτάται πολιτικά «με τα μεγάλα οικονομικά και ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και να τσιμεντοποιήσουν τον δημόσιο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».

«Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως αντικείμενο σκανδαλώδους εκμετάλλευσης, είτε για την κάλυψη ελλειμμάτων του δημοσίου είτε για δήθεν οικονομική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος» αναφέρει η Ν.Ε. στην ανακοίνωση, για να σημειώσει: «Δεν εγκλωβιζόμαστε στο ψευτοδίλημμα “ή θα πουλήσουμε το Ελληνικό ή θα μειώσουμε μισθούς ή συντάξεις”. Επίσης, λέμε ότι το δέλεαρ της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας αποδεικνύεται φενάκη, όπως στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων με τη συμπαράσταση και συμμετοχή των πολιτών όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας θα αποτρέψουν τα σχέδια αυτά και θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου, ελεύθερο για χρήση από τους πολίτες, με διατήρηση και βελτίωση των χώρων και εγκαταστάσεων για άθληση, πολιτισμό, έρευνα-τεχνολογία, εκθέσεις, κοινωφελείς υπηρεσίες κ.λπ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!