Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

 

Ξεκίνησε η Πλεύση Ελευθερίας

Σε θέατρο της Αθήνας έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, η παρουσίαση του νέου κόμματος Πλεύση Ελευθερίας από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, ανάμεσά του και πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η διακήρυξη του νέου κόμματος επιμένει στον στόχο της κατάργησης των μνημονίων, ενώ η επικεφαλής του ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι η Πλεύση Ελευθερίας φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμμα-κίνημα με ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ο τρόπος, όμως, συγκρότησης και εμφάνισης του νέου κόμματος ως τώρα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο υπηρετείται κάτι διαφορετικό, σε διάσταση με την παράδοση των προσωποκεντρικών σχηματισμών. Σε πολιτικό επίπεδο, διακηρύσσεται ότι η Πλεύση φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές, να γίνει κυβέρνηση και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Σχήμα που επίσης είναι ζητούμενο αν αποτελεί τη διέξοδο για τον τόπο, ειδικά μετά την πρόσφατη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα, θα παρατηρούσε κανείς ότι το ξεκίνημα θυμίζει πράγματα που δοκιμάστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με απουσία ενός λαϊκού ρεύματος στήριξης στο νέο κόμμα. Τέλος, τα συμπεράσματα από την έως τώρα σύμπραξη με τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη και οι λόγοι που αυτή τερματίστηκε, δίνοντας τη θέση της στην ίδρυση ενός νέου φορέα, επίσης δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς.

Γ.Π.

 

Ο λαός, μπλα-μπλα-μπλα…

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα σηκώνουν τους τόνους και φωνάζουν ότι «έχουμε πόλεμο», καλώντας τους εργαζόμενους, τους λαούς να στρατευθούν ιδεολογικά – πολιτικά με τα δικά τους συμφέροντα, για τα κέρδη των λίγων. Ο λαός και η νεολαία να μην τους κάνουν αυτήν τη χάρη. Να χαράξουμε τον περήφανο δρόμο της μαζικής λαϊκής πάλης και αντίστασης. Αυτή η πάλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για να λυθεί το καθοριστικό ζήτημα της εξουσίας, της πραγματικής, όμως, εξουσίας για το λαό…», είπε στη Βουλή ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Κι αναστέναξαν τα έδρανα, δάκρυσαν τα μικρόφωνα κι ανατρίχιασαν οι τοίχοι. Ήταν άλλη μια κορυφαία στιγμή ξύλινου λόγου, με ακριβώς τις ίδιες φράσεις, το ίδιο χρώμα, το ίδιο ύφος. Σαν κασέτα…

Ν.Α.

 

Γκράσιας, Φιντέλ!

Eίναι συγκινητικό. Ο Φιντέλ Κάστρο μίλησε στους συντρόφους του στο 7ο Συνέδριο του Κουβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, για να τους εμψυχώσει και να τονίσει ότι παρ’ όλα τα εμπόδια, η επανάσταση συνεχίζεται.

Ακόμα και οι αντικομμουνιστές και οι επικριτές του κουβανέζικου συστήματος αντιμετωπίζουν με δέος, και μερικοί με κρυφό θαυμασμό, τον επαναστάτη που απελευθέρωσε την Κούβα από τον διεφθαρμένο Μπατίστα το 1959 και αντιστάθηκε στους Αμερικάνους που με εισβολές, κυρώσεις μισού αιώνα, απόπειρες δολοφονίας και κάθε είδους υπονομεύσεις προσπάθησαν να εξοντώσουν τον ίδιο, «βιολογική λύση» στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών, και να επαναφέρουν τον καπιταλισμό του καζίνου στο νησί. Αλλά βασικά ο Κάστρο παραμένει υπόδειγμα για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, παράδειγμα για κάθε επαναστάτη. Αυτός και οι σύντροφοί του κράτησαν ανεξάρτητη την Κούβα, με ισότητα και δικαιοσύνη, μια μικρή χώρα μέσα στο στόμα του λύκου, ενώ η πανίσχυρη αυτοκρατορία της Σοβιετικής Ένωσης κατέρρεε από τη διαφθορά και τη μετάλλαξη των ηγετών της. 10 Αμερικάνοι πρόεδροι προσπάθησαν με όλα τα μέσα να τον βγάλουν από τη μέση, αλλά ο Κάστρο τους ξεπέρασε και παρέμεινε ο ήρωας του λαού του, ο ήρωάς μας. Γκράσιας, Φιντέλ…

Σ.Ε.

 

Απαγορεύεται το… ακούειν!

Επικρατεί η εντύπωση πως η χούντα πρώτη απαγόρευσε τη μουσική του Θεοδωράκη. Για την ακρίβεια όμως, η απαγόρευση έγινε λίγους μήνες πριν από τη δικτατορία, επί κυβερνήσεως Παναγιώτη Κανελλόπουλου, αλλά αφορούσε τη μετάδοση της μουσικής από το ραδιόφωνο που τότε ήταν μόνο κρατικό. Η δικτατορία απλώς επεξέτεινε την απαγόρευση προς… όλα τα σημεία του ορίζοντος. Εκτός, δηλαδή, από τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις απαγόρευσε την κυκλοφορία των δίσκων, κάθε εκτέλεση, ακόμα και την ακρόαση!

Τότε κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο:

Ένας αστυνομικός πλησιάζει κάποιον ανύποπτο διαβάτη και, περπατώντας δίπλα του, του τραγουδάει ένα γνωστό τραγούδι του Θεοδωράκη. Αμέσως μετά τον συλλαμβάνει με την κατηγορία ότι… άκουγε Θεοδωράκη!

Μίκης Θεοδωράκης (Ανάρτηση στο Facebook, 21/4/2016)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!