Η συναίνεση επιτεύχθηκε

 

Είχαν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που όμως όλες απέβησαν άκαρπες.

Τελικά, χθες, η Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής, με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ παρών ψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, κατέληξε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η τελική πρόταση όπως διατυπώθηκε και ψηφίστηκε είναι η εξής: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός , Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.

Η όλη εξέλιξη μέχρι να φτάσουμε στην πρόσφατη απόφαση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είχε απ’ όλα. Σύγκρουση μεταξύ διαφόρων κέντρων συμφερόντων, πολιτική ήττα της κυβέρνησης, επικοινωνιακά τερτίπια και τακτικισμούς, εικονικές κόντρες μεταξύ κομμάτων, κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τελικά, πολλές κωλοτούμπες από την πλευρά της κυβέρνησης. Η αυλαία πέφτει και μια λέξη βρίσκεται στα χείλη όλων: συναίνεση.

Η 6η Διάσκεψη των Προέδρων έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, δήλωνε πριν λίγες μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρόλο που η κυβέρνηση υποχώρησε, σχεδόν, σε όλα τα βασικά σημεία. Ο νόμος Παππά ισχύει «μέσα» από την κατάργησή του, ο αριθμός των αδειών δε θα είναι τέσσερις, αλλά παραπάνω, η πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρουμάνο, γίνεται δεκτή, τα ανεπιθύμητα πρόσωπα π.χ. Β. Μουλόπουλος, ύστερα από βέτο της ΝΔ αφαιρείται από την πρόταση κ.α.

Αν κάποιος παρακολουθήσει τους διαλόγους από την προχθεσινή Διάσκεψη, θα διαπιστώσει ότι υπήρχε μια ωραία –ευρεία- διακομματική (όχι μόνο κεντροαριστερή) ατμόσφαιρα.

Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής, τόνισε ο Νίκος Βούτσης. Ακολουθεί διάλογος με τον κ. Δένδια και ύστερα από τις απαραίτητες διευκρινίσεις-δεσμεύσεις του κ. Βούτση, ο κος Δένδιας δηλώνει, ότι ο δρόμος της συνεννόησης έχει ανοίξει. «Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση. Ενώ για «κεφαλαιοποίηση του κέρδους του πολιτικού συστήματος» και κυρίως για «ικανοποίηση του ηθικού αιτήματος της κοινωνίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Το σύστημα καλά κρατεί. Το στηρίζουν όλοι. Η συναίνεση οικοδομείται βήμα-βήμα και θα έχουμε και συνέχεια.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, το πολιτικό σύστημα διασώθηκε. Αυτό που είναι ένοχο και υπόλογο για την εδραίωση του ημιαποικιακού, μνημονιακού καθεστώτος της χώρας, διατηρεί την κυριαρχία του, με τις πολύτιμες υπηρεσίες της κυβέρνησης.

…θα έχουμε συνέχεια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!