Για απείθεια και παράβαση καθήκοντος εγκαλούνται 5 νεοεκλεγέντες δήμαρχοι

Εναντιώθηκαν στα μνημονιακά σχέδια του υπουργού Διοικητικής… αφαίμαξης 6.500 υπαλλήλων από τους δήμους της χώρας. Σεβάστηκαν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και την καθ’ όλα νόμιμη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως ακριβώς τις όρισε και τις νομιμοποίησε, προ οκταετίας, η Ερμηνευτική Εγκύκλιος Παυλόπουλου.

Υπερασπίστηκαν ευθυτενώς και με παρρησία τις υπάρχουσες και στοιχειώδεις δυνατότητες των δήμων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας…

Στην Εισαγγελία Εφετών, παραταύτα, κλήθηκαν να παρουσιαστούν πέντε από αυτούς τους δημάρχους, με την κατηγορία της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος, προκειμένου «να εξετασθούν ανωμοτί και να παράσχουν εξηγήσεις» στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης που έχει ξεκινήσει σε βάρος τους λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων των υπαλλήλων των δήμων. Προχθές, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών και πήρε προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ και η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, πήρε προθεσμία για την Πέμπτη. Επίσης, κλήθηκαν «για να παράσχουν εξηγήσεις», ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης.

«Οδηγούμαι στη Δικαιοσύνη γιατί δεν έδωσα 200 οικογένειες στους κεφαλοκυνηγούς», ανέφερε ο Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας πως «η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου έχει ήδη ακυρωθεί από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε στους συγκεκριμένους δημάρχους, μετά το φάκελο που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στο δήμαρχο Χαλανδρίου και θεωρεί ότι η δίωξή του είναι άδικη και βάλλει ευθέως στην καρδιά, τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης: «Ο δήμαρχος Χαλανδρίου διώκεται γιατί υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων. Διώκεται γιατί αντιστέκεται στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων».

Ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σαφής η προσπάθεια τρομοκράτησης και καλλιέργειας ψευδών εντυπώσεων, καθώς και η απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει πολιτικά τις επιλογές της, επιστρατεύοντας ως δήθεν “φόβητρο” τη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες ωστόσο -βλέποντας τους δημάρχους που μόλις πριν από λίγους μήνες εξέλεξαν δίνοντάς τους εντολή υπεράσπισης της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας να καλούνται να απολογηθούν για δήθεν παράβαση καθήκοντος και απείθεια- γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια. Γνωρίζουν ότι οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα υπερασπίζονται τη νομιμότητα, υπερασπίζονται τη λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και υλοποιούν στο έπακρο το καθήκον τους. Και αυτή η αλήθεια θα λάμψει και ενώπιον της Δικαιοσύνης».

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!