Λίγο πριν το δημοψήφισμα, το τουρκικό καθεστώς φιμώνει τους πάντες

 

Σχεδόν μια εβδομάδα έμεινε για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, οπότε και ο λαός της γειτονικής χώρας θα κληθεί να επιλέξει αν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να συγκεντρώσει στα χέρια του εξουσίες Σουλτάνου. Με την κρίσιμη μέρα να πλησιάζει, ενδεικτικές της δυσκολίας του Ερντογάν να επιβληθεί, παρά το κύμα καταστολής που έχει αποκεφαλίσει την καμπάνια του «Όχι», είναι οι δημοσκοπήσεις: ακόμη και οι πιο σκληρά κατευθυνόμενες εμφανίζουν το «Ναι» να προηγείται με όλο και μικρότερο ποσοστό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν, με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη, έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την επικράτηση του «Ναι». Συνεργάστηκε με τους ακροδεξιούς εθνικιστές Γκρίζους Λύκους (ΜΗΡ), απέλυσε δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και καθηγητές και φυλάκισε χιλιάδες, και ενέτεινε την επιθετικότητά του προς κάθε κατεύθυνση: απέναντι στη χώρα μας, απέναντι στους Κούρδους (βομβαρδίζοντας ακόμη και ολόκληρα χωριά στο έδαφος της Τουρκίας), απέναντι στη Συρία… με αποκορύφωμα την υποδαύλιση της έντασης με την Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων.

Παράλληλα φρόντισε να εξαφανίσει κάθε ίχνος αντιπολίτευσης, στέλνοντας στη φυλακή όλη την ηγεσία (κεντρική και τοπική) του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), με μια διαρκή φάμπρικα συλλήψεων που δουλεύει αδιάλειπτα ακόμη και λίγο πριν το δημοψήφισμα. Την περασμένη βδομάδα και μόνο, σε μία από τις μεγαλύτερες σε ένταση εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας (η οποία για πολλούς αποκαλύπτει και τη δυσμενή θέση που βρίσκεται το στρατόπεδο του Ερντογάν), συνελήφθησαν μέσα σε 3 μέρες 145 στελέχη της καμπάνιας του «Όχι».

Ανάμεσά τους 45 περίπου μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) και της νεολαίας του SGDF, που συμμετέχουν στο HDP. Μεταξύ αυτών και ο Τσιτσέκ Οτλού, πρόεδρος του ESP. Χαρακτηριστική της διεστραμμένης εκδικητικότητας του καθεστώτος της Άγκυρας ιδίως ενάντια στην Αριστερά είναι η περίπτωση της νεαρής Σεριφέ, η οποία επέζησε από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στο Σουρούτς εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας SGDF το καλοκαίρι του 2015. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, όχι μόνο είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, αλλά την έβαλαν και στο ίδιο κελί με ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους…

Και ενώ οι διώξεις δεν έχουν τελειωμό, λίγες μέρες πριν ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Κούρδους, τους κάλεσε να ψηφίσουν «Ναι» τονίζοντας πως μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη – περισσότερο από δήλωση, ήταν μία έμμεση αλλά σαφής προειδοποίηση… Πάντως, παρά την τρομοκράτηση κάθε φωνής που τολμά να τον αντιπολιτεύεται, όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει διασφαλίσει το επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. Πολλά θα κριθούν στη δύσκολη εβδομάδα που μεσολαβεί, αλλά μια ήττα του Ερντογάν την επόμενη Κυριακή θα είναι ένα θετικό γεγονός για όλη την περιοχή!

 

Τάσος Γκούβας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!