Εκλογές αύριο στην Τουρκία

 

Εν μέσω απροκάλυπτων, πλέον, επιθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν κατά των αντιπάλων του βαδίζει η γειτονική χώρα προς τις αυριανές εκλογές. Το διακύβευμα είναι τεράστιο: Θα αποσπάσει το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία που θα επιτρέψει την αναγόρευση του Ερντογάν σε… Σουλτάνο; Οι τελετές για την 562η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν αναγορεύθηκε «νέος Μωάμεθ ο Πορθητής» εν μέσω εκατοντάδων στρατιωτών ενδεδυμένων στολές γενίτσαρων(!), μπορεί να ήταν εφάμιλλες σε γελοιότητα των γιορτών της «δικής μας» χούντας. Επιβεβαιώνουν όμως και σε συμβολικό επίπεδο τις επιδιώξεις του Ερντογάν.

Ποιος στέκεται εμπόδιο; Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που αποτελεί συμμαχία του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής Αριστεράς. Όμως το εξωφρενικό όριο του 10% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή (το οποίο έθεσε ο Ερντογάν ακριβώς για να αποτρέψει την είσοδο του HDP) φαίνεται πια ανίσχυρο να ανακόψει την κουρδική και τουρκική Αριστερά. Υπό τον όρο βέβαια ότι θα διεξαχθούν στοιχειωδώς ελεύθερες εκλογές. Πράγμα εντελώς αμφίβολο πλέον μετά και το τελευταίο κύμα κυβερνητικών προβοκατσιών και υποκινούμενων επιθέσεων «αγανακτισμένων πολιτών» ενάντια στο HDP.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταμετρώνται, μεταξύ άλλων: Δύο βομβιστικές επιθέσεις, με έξι τραυματίες, σε γραφεία του HDP. Δεκάδες ακόμη επιθέσεις σε γραφεία και στελέχη του κόμματος. Απόπειρα «αγανακτισμένων πολιτών» να διαλύσουν την προχτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ερζερούμ. Μαζικές «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στο Βόρειο Κουρδιστάν αυτή την εβδομάδα, με δεκάδες συλλήψεις στελεχών της (νόμιμης) νεολαίας του HDP. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ο Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να κολλήσει στο HDP τη ρετσινιά του «τρομοκράτη», υπενθυμίζοντας σε κάθε συγκέντρωσή του ότι «όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ». Φυσικά, παρά το όργιο τρομοκρατίας και απειλών από πλευράς του καθεστώτος, η Δύση κάνει την πάπια. Αν γίνονταν αυτά τα όργια κάπου αλλού, θα είχε ξεσηκωθεί σύμπας ο «ελεύθερος κόσμος» να καταγγείλει τις ανελεύθερες εκλογές… Ελπίζουμε αύριο το βράδυ να γιορτάζουμε, μαζί με τους λαούς της Τουρκίας και όλης της περιοχής, την αποτυχία των σκοτεινών σχεδίων του Ερντογάν!

 

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Νέο έγκλημα του «βαθέως κράτους» στην Τουρκία

 

Οι χειρότεροι φόβοι για κλιμάκωση της βίας που υποκινείται από το καθεστώς Ερντογάν επιβεβαιώνονται την παραμονή των εκλογών στην Τουρκία. Χτες το βράδυ έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ προκάλεσε λουτρό αίματος. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν επιβεβαιωθεί δύο νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Το HDP αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς μπορεί να περάσει το όριο του 10% και να μπει στη Βουλή, χαλώντας τα σχέδια του Ερντογάν για παντοδυναμία. Ο ηγέτης του HDP Ντεμίρτας δήλωσε: «Θέλουν να προκαλέσουν χάος και πανικό, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Καλώ το λαό στους δρόμους, με αυτοσυγκράτηση. Είμαστε πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, θα νικήσουμε!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!