Ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων, της Ν.Α. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται στη δίνη μια τεράστιας κλίμακας γεωπολιτικής αναστάτωσης. Οι ΗΠΑ έχοντας στοχοποιήσει τη Ρωσία ως βασικό εχθρό επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου στρατιωτικής περικύκλωσης και οικονομικής αποδυνάμωσής της. Παράλληλα εκβιάζουν μια αδύναμη Ευρώπη να οδηγηθεί ακόμα πιο κοντά στους πλανητικούς στρατηγικούς της σχεδιασμούς. Η Ρωσία εκμεταλλευόμενη τις επιτυχίες της στα μέτωπα της Συρίας έχει ανακάμψει στην περιοχή και επιχειρεί να ορθώσει φραγμούς και να βρει διέξοδο από τον επικίνδυνο στραγγαλισμό σε βάρος της. Έτσι ολόκληρη η περιοχή μοιάζει με ηφαίστειο και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή παραμένει στην επικαιρότητα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστάθεια της περιοχής παίζουν ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις που με τις δικές τους ιδιαίτερες βλέψεις σε συνεργασία ή σε αντιπαράθεση με τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες πυροδοτούν επικίνδυνα τις εξελίξεις. Ιδιαίτερα η Τουρκία και το Ισραήλ αποτελούν βασικούς επιταχυντές δυσμενών εξελίξεων. Το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία καλλιεργεί κλίμα πολέμου με Ιράν και Λίβανο.

Η Τουρκία έχοντας ήδη εισβάλλει δύο φορές στα εδάφη της Συρίας και επιχειρώντας να σταθεροποιήσει την παρουσία της και να αποσπάσει εδάφη της Συρίας απειλεί ευθέως με πολεμική σύγκρουση σε Αιγαίο και Κύπρο. Αποτελεί έτσι τον πιο αστάθμητο και επικίνδυνο παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν προκαλεί την υπόρρητη δυσαρέσκεια ΗΠΑ και Ρωσίας εκμεταλλευόμενος την γεωπολιτική και οικονομική δύναμη της Τουρκίας καταφέρνει να συναλλάσατε με τις δύο δυνάμεις αποσπώντας εκβιαστικά, προσωρινά ή πιο μόνιμα, οφέλη.

Με εκβιαστικό τρόπο οδήγησε τις ΗΠΑ στην υπογραφή μιας, έστω και ασαφούς, συμφωνίας επιβολής μιας γκρίζας ζώνης ελέγχου στα σύνορα με την Συρία πιέζοντας ασφυκτικά τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή. Κατάφερε μάλιστα να αποσπάσει την συμφωνία της Ρωσίας σε αυτήν την συμφωνία παρά το γεγονός ότι αποσταθεροποιείται η ισχύ της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας που στηρίζεται από την Ρωσία. Με εκβιαστικό τρόπο έχει προς το παρόν μπλοκάρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας παρά την προμήθεια των ρώσικων πυραύλων S400 που προκαλούν ρήγμα στο αμυντικό σύστημα της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Με τον ίδιο τρόπο απέσπασε την σιωπηλή ανοχή της Ρωσίας για την διατήρηση των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας παρά την περικύκλωσή τους από τις δυνάμεις του Άσαντ και το τελεσίγραφο της Συρίας για άμεση αποχώρηση.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν αντιλαμβάνονται την γεωπολιτική αστάθεια της περιοχής σαν μια μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειάς τους. Δείχνει αποφασισμένη να επιβάλλει τις βλέψεις της με τη δύναμη των όπλων. Ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει στην πραγματικότητα αποτελεί τον πιο επιθετικό και επικίνδυνο παράγοντα για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!