Φουλ επίθεση του καθεστώτος για να αποτρέψει ένα νέο «ατύχημα»

 

Σε τεταμένο κλίμα βαδίζουν οι λαοί της Τουρκίας προς τις κάλπες, με τη σκιά της μαζικής σφαγής ειρηνικών διαδηλωτών από «αγνώστους» στην Άγκυρα να πέφτει ακόμα βαριά, μία μόλις μέρα πριν από τις εκλογές. Έτσι, παραμένει το ερώτημα εάν και κατά πόσο η αυριανή διαδικασία θα είναι στοιχειωδώς ελεύθερη και αδιάβλητη ακόμη και για τα όχι φημισμένα τουρκικά δεδομένα. Στην περίπτωση στοιχειωδώς δημοκρατικών εκλογών, είναι σίγουρο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που συσπειρώνει το κουρδικό κίνημα και μεγάλο τμήμα της τουρκικής ριζοσπαστικής και επαναστατικής Αριστεράς, θα ξεπεράσει και πάλι το διεθνώς πρωτοφανές όριο του 10% για την είσοδο στη Βουλή. Γεγονός που θα επηρεάσει όχι μόνο το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά όλη την περιοχή, περιλαμβανομένων των «προγραμματισμών» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

 

Βρόμικος πόλεμος και θεσμική καταστολή

Εάν συμβεί αυτό, θα σημάνει ένα νέο, πιθανόν και αποφασιστικό πλέον χτύπημα στον Ερντογάν, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να καταστεί απόλυτος κύριος της χώρας. Με το HDP εντός Βουλής το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, αποκλείεται να έχει την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται για να προωθήσει τα σκοτεινά του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή και να σκοτώσει το όνειρο εκατομμυρίων πολιτών του τουρκικού κράτους για ειρηνική και δημοκρατική επίλυση των εθνικών και κοινωνικών συγκρούσεων που το ταλανίζουν. Γι’ αυτό, από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου που προκάλεσαν πολιτικό σεισμό όταν το HDP απέσπασε 13%, η απονομιμοποιημένη «μεταβατική» κυβέρνηση Νταβούτογλου χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να μην επαναληφθεί το «ατύχημα».

Σε συνεργασία με το βαθύ κράτος, που έχει προσαρμοστεί αλλά είναι πάντα παρόν και συνεργάζεται αρμονικά πια με τον Ερντογάν, με τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και με τους Τζιχαντιστές που υποτίθεται ότι καταπολεμά, το καθεστώς της Άγκυρας δοκιμάζει τα πάντα: από τον κλασικό βρόμικο πόλεμο για την τρομοκράτηση της εκλογικής βάσης του HDP με συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες, ώς τη «θεσμική» καταστολή και φίμωση.

Οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ντιγιαρμπακίρ, το Σουρούτς και την Άγκυρα αποτελούν μία μόνο πλευρά του βρόμικου πολέμου. Ταυτόχρονα, διώκονται ανηλεώς στελέχη και μέλη του HDP, που κατήγγειλε ότι από τις 20 Ιουλίου έως τις 18 Οκτωβρίου (εν μέσω προεκλογικής περιόδου) συνελήφθησαν 2.590 μέλη του, εκ των οποίων 630 προφυλακίστηκαν με κατηγορίες που εμπίπτουν στην «αντι»τρομοκρατική νομοθεσία. Ακόμη, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών παύθηκαν 22 δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HDP.

Αποκορύφωμα του συνδυασμού βρόμικου πολέμου και «θεσμικής» καταστολής ήταν η κυβερνητική απόφαση για πλήρη αποκλεισμό πολλών κουρδικών πόλεων επί δύο εβδομάδες ώστε να τρομοκρατηθούν οι κάτοικοί τους. Όσο διαρκούσε ο αποκλεισμός οι κάτοικοι στερούνταν ακόμη και τα στοιχειώδη, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούσαν εν ψυχρώ δεκάδες άμαχους πολίτες – χωρίς να «ανησυχήσει» ούτε καν για τους τύπους η λεγόμενη διεθνής κοινότητα.

 

Απαγορεύθηκε και το… προεκλογικό μανιφέστο του HDP!

Στο μεταξύ, η τουρκική «Δικαιοσύνη», που δεν έχει καταφέρει να εξιχνιάσει ούτε ένα από τα εγκλήματα του παρακράτους ενάντια στους πολίτες, ξεπέρασε και τον εαυτό της την προηγούμενη εβδομάδα: αποφάσισε να απαγορεύσει το προεκλογικό μανιφέστο του HDP επειδή προτείνει την αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, με μεγαλύτερη αποκέντρωση! Δηλαδή, το νέο μοντέλο που προτείνει το HDΡ, το οποίο εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους και τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, θεωρήθηκε ύποπτο και ανατρεπτικό και απλά απαγορεύτηκε ακόμη και να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων.

Ακόμη κι όταν όμως η «Δικαιοσύνη» εκδίδει αυτονόητες αποφάσεις (όπως για παράδειγμα ότι οι ψηφοφόροι δικαιούνται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους κι όχι να υποχρεωθούν να ψηφίσουν σε «ειδικά εκλογικά τμήματα» σε άλλες περιοχές!), το καθεστώς του Ερντογάν απλώς τις αγνοεί. Έτσι, οι τοπικές κρατικές Αρχές σε ορισμένες κουρδικές επαρχίες αποφάσισαν, κόντρα στις εντολές του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, να μεταφέρουν τις κάλπες από γειτονιές και χωριά που έδωσαν τον Ιούνιο τεράστια ποσοστά στο HDP σε… «ασφαλέστερες» περιοχές. Αυτό αποφασίστηκε για δεκάδες εκλογικά τμήματα της Σιλώπης και της Τζίζρε, μεταξύ άλλων – με προφανή το σχεδιασμό τρομοκράτησης των ψηφοφόρων, και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες συμμετέχει στις αυριανές εκλογές το HDP, αλλά με μια ηγεσία πεισμωμένη και με χιλιάδες ανθρώπους αποφασισμένους να μην υποκύψουν στο φόβο και να παλέψουν για τη νίκη.

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!