Η Τουρκία έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στην κούρσα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, κι ο Ερντογάν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξασφαλίσει μια νίκη που θα του δώσει και επίσημα εξουσίες Σουλτάνου. Φυλάκισε και απέλυσε δεκάδες χιλιάδες με την κατηγορία της εμπλοκής τους στο πραξικόπημα, επιχειρεί να εξοντώσει την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (τη μοναδική φωνή που υπερασπίζεται με σθένος το «Όχι»), συμμάχησε με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους, εισέβαλε στη Συρία και ανεβάζει στο κόκκινο την προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι σπασμωδικές κινήσεις του, αν και παραμένουν επιθετικές, δεν δείχνουν σιγουριά για την επικράτηση του «Ναι».

Από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί οργανωμένο στρατόπεδο υποστήριξης του «Όχι», αφού η βιομηχανία διώξεων έχει φυλακίσει, εκτός από τους συμπροέδρους και τους βουλευτές του HDP, εκατοντάδες ακόμη στελέχη όλων των περιφερειακών και τοπικών οργανώσεών του. Επιπλέον, οι «προοδευτικοί» κεμαλιστές του CHP στην πραγματικότητα σιωπούν, ώστε να αποφύγουν την καταστολή. Όσο για τους ακροδεξιούς, είναι αυτή τη στιγμή οι πιο θερμοί θιασώτες του «Ναι». Αποκαλυπτική της συνεργασίας ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, να χαιρετήσει από το βήμα της Bουλής τους ακροδεξιούς βουλευτές με τη χαρακτηριστική χειρονομία των Γκρίζων Λύκων! Την ίδια στιγμή, πάντως, εντός του ΑΚΡ επικρατεί σκεπτικισμός, αφού ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της εκλογικής του βάσης (10-15%) τείνει προς το «Όχι».

Έτσι ο Ερντογάν σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του απέναντι στις αριστερές, προοδευτικές και φιλοκουρδικές δυνάμεις, προσπαθώντας να φιμώσει εντελώς την όποια πιθανή αντίσταση στα σχέδιά του. Την Τετάρτη η συμπρόεδρος του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγ κηρύχθηκε έκπτωτη από βουλευτής, μετά την καταδίκη της σε φυλάκιση 10 μηνών επειδή είχε παρευρεθεί στην κηδεία αντάρτη του εκτός νόμου MLKP που σκοτώθηκε πολεμώντας τζιχαντιστές στη Ροζάβα. Το καθεστώς δεν δείχνει δηλαδή να έχει χρόνο για χάσιμο, αφού δεν άντεξε να περιμένει την επικείμενη καταδίκη της σε υπερεκατονταετή ποινή κάθειρξης για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» πριν της αφαιρέσει τη βουλευτική ιδιότητα!

Εκτός όμως από την εξουδετέρωση του HDP, ο Ερντογάν δεν διστάζει να προχωρήσει και στην εξόντωση πολιτών, ώστε να επικρατήσει ο φόβος στον κουρδικό πληθυσμό και όλους όσοι αντιστέκονται. Έτσι, επί δύο εβδομάδες το κουρδικό χωριό Xerabê Bava (Κουρούκιοϊ) έχει «σφραγιστεί» από τον τουρκικό στρατό, ενώ βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να πετούν πτώματα κατοίκων στη γειτονική πόλη Νουσαϊμπίν για παραδειγματισμό των υπολοίπων… Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως πολλοί αρνούνται να υποταχθούν – σε βαθμό που πλέον αμφισβητείται η θεωρούμενη σίγουρη, μέχρι πρόσφατα, επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

 

Τάσος Γκούβας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!