Από τη στήλη Ιντιφάντα

 

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, το 2014 υπήρξε μια χρονιά σημαντικής ανάπτυξης και επιτυχιών του διεθνούς κινήματος για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ μέχρι να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο. Παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες από αυτές:

Η χρονιά ξεκίνησε με το σάλο που προκλήθηκε από τη διαφήμιση της ηθοποιού Scarlett Johansson για τη SodaStream, τον ισραηλινό κατασκευαστή μηχανών παρασκευής ροφημάτων που λειτουργεί ένα εργοστάσιο σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό. Οι πιέσεις οδήγησαν σε λύση της συνεργασίας με τη διεθνή ΜΚΟ Oxfam η οποία καταδικάζει τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Η τιμή της μετοχής της SodaStream υπέστη το πρώτο από πολλά πλήγματα.

Το κίνημα για απόσυρση επενδύσεων συνέχισε να σαρώνει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, το Πανεπιστήμιο Wesleyan του Κονέκτικατ και το Πανεπιστήμιο του Riverside στην Καλιφόρνια ψήφισαν υπέρ της στήριξης στο αίτημα για απόσυρση επενδύσεων από εταιρίες που βοηθούν το Ισραήλ να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη φοιτητική συλλογή υπογραφών στην ιστορία της Φλόριντα απαίτησε απόσυρση επενδύσεων.

Η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η μεγαλύτερη ένωση εκπαιδευτικών της Ευρώπης υποστήριξε το κάλεσμα για μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εξαγωγές πουλερικών από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Η πίεση του BDS υποχρέωσε την G4S να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τις φυλακές έως το 2017. Ωστόσο, η εκστρατεία κατά της G4S αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να γίνει πράξη η απεμπλοκή της από τις φυλακές και να τερματιστεί ο ρόλος της στους εποικισμούς και στο στρατό του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζονταν οι σφαγές στη Γάζα, χιλιάδες υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν σε πικετοφορίες και διαδηλώσεις που εμπόδισαν τον ελλιμενισμό ισραηλινού πλοίου στο Λιμάνι στο Όκλαντ για τέσσερις συνεχόμενες μέρες. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, η εκφόρτωση ισραηλινών πλοίων είχε αποτραπεί ή διακοπεί στα Λιμάνια του Όκλαντ, της Τακόμα, του Σιάτλ και του Λονγκ Μπιτς.

Η γαλλική πολυεθνική Veolia ανακοίνωσε την πώληση των ισραηλινών της επιχειρήσεων. Έχοντας χάσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας εναντίον της κατασκευής από αυτήν υποδομών για παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, δήλωσε ότι σκοπεύει να «αποχωρήσει από το Ισραήλ ως αγορά» και να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών επιχειρήσεών της κατά τη διάρκεια του 2015. Η εκστρατεία ενάντια στη Veolia πρέπει να συνεχιστεί έως ότου τερματίσει, πραγματικά, όλες τις πτυχές της εμπλοκής της στις ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στο παράνομο έργο του αστικού σιδηροδρόμου στην Ιερουσαλήμ.

Για μια εκτενέστερη λίστα των περσινών επιτυχιών, δείτε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Ιντιφάντα:

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!