Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Τρίτη αποστολή στο Διάστημα

Την «τριπλή» αποστολή Comet Interceptor θα υλοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που θα περιλαμβάνει τρεις διαστημοσυσκευές (μία μητρική και δύο θυγατρικές), οι οποίες θα επισκεφθούν έναν «παρθένο» κομήτη που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί ή κάποιο άλλο σώμα, που μόλις θα ξεκινά το ταξίδι του στο εσώτερο ηλιακό σύστημα.

Τα τρία διαστημικά σκάφη θα κάνουν ταυτόχρονες παρατηρήσεις από διαφορετικές πλευρές του κομήτη, δημιουργώντας ένα δυναμικό τρισδιάστατο «προφίλ» του. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ESA με την αποστολή της «Ροζέτα» στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο το 2014, η Ευρώπη θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, αν και αυτή τη φορά καμία διαστημοσυσκευή δεν θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

Η, κόστους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, αποστολή Comet Interceptor προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2028, μαζί με το νέο ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο μελέτης εξωπλανητών Ariel. Στόχος της αποστολής θα είναι κάποιος κομήτης (ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί), που για πρώτη φορά θα έχει εισέλθει στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, πιθανώς προερχόμενος από το Νέφος του Όορτ, στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Την επιστημονική ευθύνη της αποστολής θα έχει το Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης Mullard του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Πορεία προς τη μεγαλύτερη πηγή CO2 της Ευρώπης

Δεκάδες Οργανώσεις στη Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις του με στόχο την ενεργειακή ασωτεία, που μαστίζει τη σημερινή Ευρώπη και το κόσμο ολόκληρο. Με κοινή τους διακήρυξη ζητούν: τη μείωση των ενεργειακών αναγκών μας, μέσα από έξυπνες και καινοτόμες αλλαγές στη χρήση της ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από ενέργειες μείωσης των ενεργειακών απωλειών και ταυτόχρονα, την υιοθέτηση προγραμμάτων ευρείας επέκτασης της χρήσης της αβαθούς γεωθερμίας, την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο (φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά πεδία) και την παραγωγή ενέργειας από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τρόπο που να μην επιβαρύνεται το φυσικό και πολιτισμικό μας κεφάλαιο

Χρυσός και άλλα πολύτιμα στοιχεία

Ρsyche 16: Ο γνωστός και ως «Χρυσός Αστεροειδής», που ανακαλύφθηκε το 1852 από τον Ιταλό αστρονόμο Annibale de Gasparis, βρίσκεται σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία και σε απόσταση 750.000.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό, όσο και πολύτιμο, είναι οι τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, σιδήρου και νικελίου που υπάρχουν στην επιφάνεια και το υπέδαφός του. Όπως πιστεύουν οι αρμόδιοι επιστήμονες που καταγράφουν την πορεία και τα χαρακτηριστικά του, η αξία των ορυκτών που υπάρχουν στο εν λόγω ουράνιο σώμα μεταφράζεται σε 7 πεντάκις εκατ. δολάρια (7.000.000.000.000.000.000 δολάρια) –περίπου 1 δισ. δολάρια για κάθε άνθρωπο αυτή τη στιγμή!

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας John Zarnecki, θα χρειαστούν περίπου 25 χρόνια μελέτης για να ανακαλύψουμε, ως ανθρώπινο είδος, κατά πόσο είναι πιθανή η εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων από το Διάστημα και σχεδόν μισός αιώνας ώστε αυτό να αρχίσει να γίνεται πράξη. Όλα, θα εξαρτηθούν από δύο πολύ συγκεκριμένους παράγοντες: Την οικονομική βιωσιμότητα της Γης και την περαιτέρω ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο Scott Moore της εταιρείας γεωτρήσεων EuroSun Mining, υποστηρίζει πως κάποιοι αστεροειδείς μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε «χρυσούς τιτάνες, που θα παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού και πολύτιμων μετάλλων από όσες θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος και που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στη Γη». Ο Moore πιστεύει ότι ο Psyche 16 ίσως να είναι εκείνος ο αστεροειδής που θα κάνει την αρχή, για να ακολουθήσουν αργότερα κι άλλα ιπτάμενα αντικείμενα με τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων.

Η NASA έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σχετικά με τον Psyche 16 και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της το 2022, με την οργάνωση αποστολών, που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα θυμίζουν την αρχή της ταινίας Alien.

Υπερθέρμανση και εργασία

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του θερμικού στρες στη γεωργία και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, αναμένεται να μεταφραστεί με μια μείωση της παραγωγικότητας, η οποία θα ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Στη νέα έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, το 2,2% του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.

Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στη Νότια Ασία και τη Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των δεδουλευμένων ωρών ενδέχεται να χαθεί το 2030, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Το να εργάζεται κανείς σε έναν θερμότερο πλανήτη: ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα της εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία.» Συνολικά, οι οικονομικές απώλειες αντιπροσωπεύουν περίπου 2,4 δισ. δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα. «Χονδρικά, είναι το ισοδύναμο της οικονομίας της Βρετανίας» εξήγησε η Κάθριν Σάγκετ, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο όρος θερμικό στρες αναφέρεται σε μια υψηλότερη θερμοκρασία, σε σχέση με αυτή που μπορεί να αντέξει το σώμα χωρίς να υποστεί κάποια φυσιολογική φθορά, σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

«Ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα στην εργασία είναι μια σοβαρή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει η Σάγκετ. «Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε τις ανισότητες να αυξάνονται μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα και των χωρών με ισχνό εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας να επιδεινώνονται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως και εκτοπίσεις πληθυσμών» προειδοποίησε η ειδικός.

Οι δύο πιο εκτεθειμένοι τομείς είναι η γεωργία, όπου απασχολούνται 940 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 60% των ωρών εργασίας που θα χαθούν έως το 2030, και ο κατασκευαστικός κλάδος, με ποσοστό 19% στην απώλεια της παραγωγικότητας. Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μετρ, οικονομολόγος της ΔΟΕ, επισήμανε ότι την ώρα που η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από καύσωνες, η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαλαζόπτωση και όχι μόνο

Στην έντονη θέρμανση της επιφάνειας της Γης, αποδίδεται το φαινόμενο των καταιγίδων, με χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, που είναι σύνηθες φαινόμενο. «Η θέρμανση, αφενός μεν ωθεί τον θερμό αέρα της επιφάνειας προς μεγαλύτερα ύψη της ατμόσφαιρας και αφετέρου, ενισχύει σημαντικά την εξάτμιση του νερού, με αποτέλεσμα ο ανερχόμενος θερμός αέρας να συμπαρασύρει μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Στις αρχές του καλοκαιριού η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης είναι αυξημένη, όμως η ανώτερη ατμόσφαιρα δεν έχει ακόμη προλάβει να θερμανθεί ανάλογα. Έτσι, η θερμοκρασία των υδρατμών σε μεγαλύτερα ύψη μειώνεται απότομα, κάτι που στη Μετεωρολογία λέγεται ατμοσφαιρική αστάθεια. Στην αστάθεια, η ανερχόμενη μάζα αέρα, επιταχύνεται πολύ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ταχύτατα σε ψυχρότερο περιβάλλον και οι υδρατμοί να υγροποιούνται και να πέφτουν στην γη, με μεγάλη ένταση, δηλαδή εκδηλώνεται μπουρίνι».

Α. Αργυρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών (iefimerida.gr. vimapress.gr, 22/6/2019).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!