Ωραία που είναι τα Μουσεία! Ωραίοι και οι εορτασμοί, οι Διεθνείς Μέρες, τα θερμά λόγια για την προσφορά τους στον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία!

Καλές οι δράσεις και οι εκδηλώσεις τους για τα παιδιά, τα σχολεία, τις οικογένειες, τους ξένους επισκέπτες.

Αξιόλογη η κοινωνική τους προσφορά και η ενταξιακή τους πολιτική ώστε να είναι περισσότερο συμμετοχικά και προσβάσιμα σε όλους και όλες!

Σημαντική η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη με την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάδειξη των τόπων στα οποία λειτουργούν!

Όμως τα Μουσεία, δυστυχώς δεν ζούνε με αέρα. Τα Μουσεία αγωνίζονται να επιζήσουν, λειτουργώντας σε ένα ασφυχτικά οικονομικό περιβάλλον.

Η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς που φθάνει σήμερα στο 500ο της φύλλο, έχει συνείδηση και γνώση. Το έχει αποδείξει με τη στήριξή και την προβολή των δράσεων και του δικού μας Μουσείου, αλλά και γενικότερα.

Με την πανδημία που έπληξε τη χώρα και όλο τον κόσμο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθιστώντας δυσοίωνο το μέλλον τους και δύσκολη την επιβίωσή τους! Κάποια Μουσεία δύσκολα θα συνέλθουν και κάποια από αυτά ίσως ποτέ!

Ο Δρόμος ανέδειξε πρόσφατα και αυτή τη διάσταση του προβλήματος.

Αυτή η εφημερίδα, όπως και τα Μουσεία δεν είναι βέβαια «επιχειρήσεις» με τη στενή έννοια, όμως, επωμίζονται όλους τους βαρείς οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και ύπαρξής τους.

Η Πολιτεία φαίνεται να αγνοεί το γεγονός αυτό…

Και όμως η «επένδυση» σε ένα Μουσείο είναι μια επένδυση που και με οικονομικούς όρους είναι επωφελής και ανταποδοτική αλλά πρώτιστα είναι μια επένδυση στο μέλλον και στον πολιτισμό!

Για να μη μιλήσουμε για τη σημασία που έχει η στήριξη εφημερίδων όπως ο Δρόμος για την ελευθεροτυπία και τη διακίνηση των ιδεών…

Η εφημερίδα -όπως και το Μουσείο- είμαστε εμείς!

*Η Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή είναι διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!