Και τι δεν έγινε μέσα στα έξι χρόνια που βγαίνει ο Δρόμος της Αριστεράς! Στην κυριολεξία ήρθαν τα πάνω-κάτω και τα κάτω-πάνω. Λες και το ξέραμε! Ή μήπως το διαισθανθήκαμε; Μπορεί… Κι από το 1ο φύλλο μέχρι το 300ό προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στην κατανόηση της πραγματικότητας, να ρίχνουμε περισσότερο φως στα γεγονότα, να ενθαρρύνουμε την αντίσταση στα οργανωμένα συμφέροντα, να εμπλουτίζουμε την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας, να δοκιμάζουμε και να επαληθεύουμε την ορθότητα των απόψεών μας, να εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας και να βελτιώνουμε την κριτική μας, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα δράσης.

Επίσης, προσπαθήσαμε να δώσουμε βήμα σε πολλές φωνές, αγωνιστικές και δημιουργικές, απ’ όλη την Ελλάδα -και όχι μόνον-, να αποκαλύψουμε τις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων, τη λιτότητα, την εκποίηση του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, να αναδείξουμε τις ηρωικές πράξεις αντίστασης στην καταπίεση και την αλλοτρίωση. Και, βέβαια, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τις κινήσεις του εχθρού, αλλά και τις εξεγέρσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση, την αποικιοκρατία και τον πόλεμο, συχνά με τη συμβολή σπουδαίων διανοητών, μεταφέροντας τη σύγχρονη σκέψη στην Ελλάδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πετύχαμε όλα αυτά, καταφέραμε όμως να φανεί ότι το προσπαθούμε με συνέχεια και συνέπεια.

Η νέα περίοδος για την εφημερίδα αρχίζει με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Στο εσωτερικό, με την κοινωνία στριμωγμένη, το κίνημα να σκιρτάει, την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με πολιτικές εκ προοιμίου αποτυχημένες, την υπόλοιπη Αριστερά να ψάχνει νέες θέσεις σε παλιές συνταγές. Στο εξωτερικό, οι φλόγες του πολέμου στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία όλο και πλησιάζουν απειλητικά στα σύνορά μας. Ήδη μια του προέκταση, το Προσφυγικό, διαπερνά τη χώρα μας, ενώ μία άλλη που εκδηλώνεται με τον επεκτατισμό της κυβέρνησης Ερντογάν πιέζει την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το ΝΑΤΟ ως σωτήρας συρρικνώνει περισσότερο την εθνική μας κυριαρχία.

Σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη φάση, η εφημερίδα φιλοδοξεί να είναι χρήσιμη και λειτουργική. Ως πυρήνας σκέψης που συγκεντρώνει, αναλύει, επεξεργάζεται και συνθέτει τα στοιχεία και τα δεδομένα, σαν ενοποιητικό κέντρο πολλών δυνάμεων που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, σαν μαχητικός φορέας υπεράσπισης της κοινωνίας των πολιτών και ανάπτυξης και διάδοσης νέων ιδεών, νέων νοοτροπιών και νέων τρόπων δράσης.

Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε πολίτες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, να προσελκύσουμε νέους συνεργάτες απ’ όλη την Ελλάδα, να διευρύνουμε το μέγεθος και την ένταση της φωνής, αυτών που δεν έχουν φωνή, αυτών που συγκρούονται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις και πρακτικές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού. Από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στη θεωρία, από το μικρό στο μεγάλο και από το μεγάλο στο μικρό, από το παλιό στο καινούργιο και από το άσχημο στο ωραίο, θα επιδιώξουμε να σταθούμε, με μεγαλύτερη εμπειρία και νέα εφόδια, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Τα 300 φύλλα της εφημερίδας είναι ένα επίτευγμα σημαντικό που μετά τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια στέρεα βάση εκκίνησης για τους νέους αγώνες, τις νέες ιδέες και τους νέους στόχους που επιβάλλει η νέα εποχή.

Με αυτό το σκεπτικό, και απαραίτητη την ενεργητική συμβολή των αναγνωστών και συναγωνιστών μας, μπαίνουμε στην καινούργια περίοδο με ορμή και αισιοδοξία, γιατί ούτε η ιστορία τελείωσε ούτε οι λαοί έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Το 300ό φύλλο είναι γεγονός και πάμε ολοταχώς για το τριακοσιοστό πρώτο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!