«Ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας»

 

Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες-απεργοί πείνας βρίσκονται στο Σύνταγμα, από τις 19 Νοέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας πιστά τις δεσμεύσεις του Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους «καθεστώς διεθνούς προστασίας», αλλά χωρίς το δικαίωμα εγκατάστασής τους σε άλλη χώρα και χωρίς τη στοιχειώδη εξασφάλιση των όρων επιβίωσής τους, στέγης και τροφής.

Έφτασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες κυνηγημένοι από τα δεινά του πολέμου στη Συρία και έχοντας κάνει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι μέσω Τουρκίας και Αιγαίου. Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά. Ο αγώνας τους τώρα στο Σύνταγμα προβάλλει ως άλλη μία ευκαιρία να «ξαναμιλήσουμε» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ανασκουμπωθούμε και να αντισταθούμε στην ηθική διάβρωση και την αλλοτρίωση που προσπαθεί να επιβάλει ο νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός.

Κατά τη χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου διατύπωσαν τα αιτήματά τους να τους χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση ταξιδιωτικά έγγραφα με τη συναίνεση της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων, των εγκληματικών κυκλωμάτων, και να τους παρασχεθούν στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, τους δικούς τους να σκοτώνονται, τη ζωή τους να καταστρέφεται, που ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου, που πέρασαν μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, βρίσκονται εκεί -όπως δηλώνουν- όχι για να ζητήσουν ελεημοσύνη, αλλά για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη ζωή. «Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για μας και για τις οικογένειές μας: Το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή σε έναν νέο τόπο, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας. Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας», αναφέρουν στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, της αντιπολίτευσης του Δ. Αθηναίων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ.ά. Όλοι οι ομιλητές ζήτησαν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, τόνισαν πως οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Δουβλίνου, και δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Σύριους πρόσφυγες απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες για καθημερινή παρουσία στην Πλατεία Συντάγματος, για καλύτερη οργάνωση και έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης, αλλά και για συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!