«Όλοι παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό το δράμα του πολέμου που διαδραματίζεται στη Συρία και έχει καταστρέψει την ιστορική αυτή χώρα.

Οι άμαχοι βρίσκονται στη μέγγενη του πολέμου μεταξύ μιας απολυταρχικής εξουσίας και μιας μεσαιωνικού τύπου ισλαμικής βίας. Ειδικά οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί αλλά και όλοι όσοι αντιτίθενται στην εγκληματική δράση των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» απειλούνται με γενοκτονία.

Οι σφαγές που έχουν υποστεί, οι διωγμοί από τις εστίες τους, η δραματική φυγή και οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να επιβιώνουν οι Σύριοι πρόσφυγες, αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, είναι έγκλημα εναντίον ενός λαού που είχε επιδείξει αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες από την ελληνισμό της Ανατολής, που τότε είχαν καταφύγει στη Συρία.

Η εξασφάλιση προσωρινής στέγης για τους ταλαιπωρημένους Σύριους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλά παιδιά, είναι ένα κρίσιμο και πιεστικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία.

Εκφράζουμε προς τους Σύριους πρόσφυγες την αλληλεγγύη μας. Καλούμε τους προσφυγικούς συλλόγους (Ποντιακούς, Δυτικομικρασιατικούς, Καππαδοκικούς, Ανατολικοθρακικούς) να δείξουμε έμπρακτα αλληλεγγύη στους Σύριους πρόσφυγες.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση και από τον Δήμο Αθηναίων να διαθέσουν τα διαμερίσματα των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που τους ανήκουν, για προσωρινή στέγαση των οικογενειών των Σύριων προσφύγων.

Ζητούμε παράλληλα από την Κυβέρνηση και από τον Δήμο Αθηναίων να προωθήσουν άμεσα τον σχεδιασμό στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, που θεωρούμε ανεξόφλητο χρέος της κοινωνίας μας προς την ιστορία της.

Αν θέλουμε τέτοια τραγικά ιστορικά γεγονότα να μη επαναλαμβάνονται, πρέπει να αναγνωρίζουμε έμπρακτα αυτά και να τα αναδεικνύουμε».

 

[Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης]

32_PONDOS1
Έλληνες πρόσφυγες στο Χαλέπι της Συρίας το 1923
32_PONDOS3
Πρόσφυγες σε πλατεία του Πειραιά το 1922
32_PONDOS4
Πόντιοι πρόσφυγες σε καραντίνα στη Μακρόνησο

Πηγή για κείμενο και φωτογραφίες:

Μπλογκ Πόντος και Αριστερά – pontosandaristera.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!