του Μάριου Διονέλλη

 

Εικόνες ντροπής συνεχίζουν επί 100 ημέρες να διαδραματίζονται στα Χανιά, όπου από την 1η Απριλίου παραμένουν εγκλωβισμένοι Σύροι πρόσφυγες που περισυνελέγησαν στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας αλλά μεταφέρθηκαν (όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι) από τη Frontex στην πόλη της Κρήτης.

Μεταξύ των 140 προσφύγων βρίσκονται 33 γυναίκες και 47 παιδιά. Όλοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής ενώ για την τραγική τους κατάσταση μίλησε ο ίδιος ο ξενοδόχος, που έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης καθώς εδώ και μήνες κανένας φορέας δεν καλύπτει τα έξοδα διαμονής και σίτισης και αναγκάζεται να επιβαρύνεται ο ίδιος.

 

Όλοι αναρμόδιοι

Όπως λέει ο Μ. Βολικάκης, οι πάντες δηλώνουν αναρμόδιοι. Από την Περιφέρεια Κρήτης, μέχρι την Αστυνομία και τον εισαγγελέα Χανίων η απάντηση που μονίμως παίρνει είναι να τους βγάλει δια της βίας από το ξενοδοχείο του. «Ούτε θέλω ούτε και μπορώ να το κάνω. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη και ζητούν να ταξιδέψουν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα» αναφέρει ο ίδιος.

Το ξενοδοχείο «Elena Beach» στη Νέα Χώρα Χανίων ανήκει στην οικογένεια του κ. Βολικάκη η οποία δέχτηκε να φιλοξενήσει για λίγες μέρες τους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο οι μέρες περνούσαν και κανένας δε φαινόταν διατεθειμένος να δώσει μια πιο μόνιμη λύση. Μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και δόθηκαν και τότε υποσχέσεις για επίλυση του θέματος, που όμως έμειναν ανεκπλήρωτες. Μεγάλος τους αντίπαλος είναι η υπογραφή της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που απαγορεύει τη μετακίνησή τους σε άλλη χώρα εφόσον ζητήσουν στην Ελλάδα πολιτικό άσυλο και αυτός είναι ο λόγος που δεν το έχουν κάνει.

Για μεγάλες ευθύνες της Πολιτείας κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, που ζητά από τα υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ υπενθυμίζει με νόημα πως απραγματοποίητη έμεινε και η υπόσχεση του υπουργού Εργασίας Ν. Βρούτση για παροχή έστω 15.000 ευρώ προς την Περιφέρεια για την κάλυψη της στέγασης και της σίτισης. «Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από εμπόλεμη ζώνη και οι διεθνείς κανόνες επιβάλλουν να τους παρασχεθεί καλύτερη μεταχείριση. Η χώρα γίνεται διεθνώς ρεζίλι» τονίζει.

 

Κι αυτοί κάνουν συνέδρια

Στο μεταξύ, την ώρα που εξελίσσεται το δράμα των προσφύγων η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει συνέδριο για τη «Μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών». Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου οι επίσημοι του νησιού αλλά και εκπρόσωποι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συναντηθούν στο Ηράκλειο, σε απόσταση ασφαλείας από τους Σύρους των Χανίων, για να συζητήσουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος σχετικά με την «Αξιοποίηση της μετανάστευσης για την Ανάπτυξη».

Εκτός από τον περιφερειάρχη Κρήτης στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες που θα συζητήσουν «για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Περιφέρειας Κρήτης». Ίσως η ακύρωση του συνεδρίου και η μετάβαση όλων αυτών με λεωφορείο μέχρι το ξενοδοχείο Elena Beach στα Χανιά να έδινε περισσότερες απαντήσεις και στο διακύβευμα του συνεδρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!