Τερματίστηκε με παραβίαση ασύλου και συλλήψεις η κατάληψη της Πρυτανείας

 Του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Έλαχε τελικά σε κυβέρνηση της Αριστεράς το θλιβερό προνόμιο να εφαρμόσει τις αντιδραστικές διατάξεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για το φοιτητικό άσυλο, λίγες ώρες μάλιστα αφότου ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε κατηγορηματικά την κατάργησή τους! Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν με έφοδο των ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ τα ξημερώματα της Παρασκευής, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και από εκεί στον εισαγγελέα, ενώ η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τόσο την παραβίαση του ασύλου όσο και τη διάχυτη τρομο-λαγνεία των τελευταίων ημερών.

Σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις… δικαίων και αδίκων γύρω από το χώρο των Προπυλαίων και χρήση χημικών είχαν επιδοθεί την τελευταία εβδομάδα οι δυνάμεις καταστολής, που κατά τα φαινόμενα δεν έχουν λησμονήσει ολοσχερώς τον παλιό καλό τους εαυτό.

Θέλεις από την όψιμη στάση του πολιτικού τους προϊσταμένου, Γιάννη Πανούση, που υπαναχώρησε από του Βήματος πραξικοπηματικά στο συντηρητικό ιδεολογικό του οίστρο, θέλεις από το κλίμα που προετοίμασαν μεθοδικά από το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα τα γνωστά και μη εξαιρετέα κανάλια, τα οποία μιλούσαν περί επικείμενων αιματηρών επεισοδίων στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία στους ακροδεξιούς πανελίστες να ανακάμψουν ως δήθεν υπερασπιστές της «τάξης και της νομιμότητας». Αλλά και στις εισαγγελικές Αρχές να δώσουν τις «επιβεβλημένες» από το κοινό αίσθημα Παραγγελίες Συλλήψεων και τελικά Εισβολής στο κτίριο της Πρυτανείας.

Ένα ξέσπασμα αστυνομικής αυθαιρεσίας σάρωνε και γάζωνε επί μέρες ολόκληρη την περιοχή των Προπυλαίων θυμίζοντας άλλες εποχές. Εξακρίβωση στοιχείων και τσεκάρισμα της νομιμοφροσύνης και των ενδυματολογικών επιλογών πολλών ανυποψίαστων περαστικών, καταδίωξη και συλλήψεις νεαρών υπόπτων για συμμετοχή στο… κακούργημα της κατάληψης, προσαγωγές τοξικομανών από γνωστή πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών της περιοχής, ακόμα και τουριστών από την Αλγερία που μιλούσαν μόνο γαλλικά και δεν μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις! Μέχρι και ένα πιτσιρίκι που τόλμησε να σταματήσει για κρουασάν στο περίπτερο της οδού Κοραή μπήκε σε περιπέτεια… Την Τρίτη του Πάσχα, οδηγήθηκαν εννέα άτομα στο Αυτόφωρο και την Παρασκευή άλλοι πέντε, πριν από την εισβολή, με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της απείθειας, ως αναγκαία βορά ή εξιλαστήρια θύματα, ως τυχαίο «αίμα» του κατασταλτικού μας μηχανισμού στην προαναγγελθείσα από τα «Megaφωνα» αιματοχυσία.

Εφαρμόστηκε επί δύο μέρες και η στρατηγική του εξωτερικού αποκλεισμού των καταληψιών της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τρόφιμα και συλλαμβάνονταν όσοι επιχειρούσαν να περάσουν τρόφιμα από τα κάγκελα του ιδρύματος. Το απόγευμα της Πέμπτης, μάλιστα, δόθηκε στις δυνάμεις καταστολής η μοναδική ευκαιρία να ξεσπάσουν με άφρονα χημικά και το μένος τους προς τους εκατοντάδες πολίτες που εναντιώνονται στα σχέδια της Eldorado στις Σκουριές, οι οποίοι είχαν προσυγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Παρά τις όποιες αντιφάσεις και τα ερωτηματικά που περιβάλλουν την κατάληψη της Πρυτανείας επί 19 ημέρες από αντιεξουσιαστές με αιτήματα που συμπίπτουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι απαραίτητο να προστεθούν ορισμένες πολύτιμες σε αυτήν την υπόθεση παράμετροι. Οι καταληψίες προέταξαν σε όλες τις περιπτώσεις το ιδεολογικό και πολιτικό τους στίγμα, συμπαρίστανται στον αγώνα των φυλακισμένων απεργών πείνας, προστάτεψαν τον αγώνα τους από βανδαλισμούς και μπάχαλα και δεν έδωσαν αφορμές για την καταπάτηση του ασύλου, δεν κατέλαβαν αίθουσες διδασκαλίας ώστε να παραλύσουν πραγματικά οι εκπαιδευτικές διαδικασίες (έστω και αν μιλάμε κυρίως για τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα) και, τέλος, αναγκάζουν τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Αριστεράς (η οποία δίνει τον ύστατο αγώνα της απέναντι σε αδίστακτους εκβιαστές και αγωνιά για το διακηρυγμένο πρόγραμμα κοινωνικής διάσωσης και τις συνεχείς τρικλοποδιές των συστημικών μηχανισμών και πολιτικών συμμάχων τους) να… ενηλικιωθεί άρον-άρον (και ως προς την άσκηση της εξουσίας) και να βάλει στέρεες βάσεις μιας πραγματικής δημοκρατίας των πολιτών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!