Επεισόδια χθες και στο υπουργείο Παιδείας

 

Η πρόταση, ίσως του πιο αντιδημοκρατικού πρύτανη στην ιστορία του ΕΚΠΑ, για ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη αποφάσεων μέσω… ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ήταν σίγουρο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάληψη η Νομική Σχολή Αθηνών, με προοπτική η Σχολή να μείνει κλειστή μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας. Την Παρασκευή, στο χορό των καταλήψεων μπήκε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ αρκετές σχολές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας εξακολουθούν να έχουν κλειστές τις πόρτες του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, μάλιστα, του ιδρύματος, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επεισόδια εξάλλου σημειώθηκαν την Παρασκευή, όταν σε παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών και καθηγητών στο υπ. Παιδείας, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν και πάλι χημικά, ενώ υπήρξαν και προσαγωγές.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, επιχείρησε να περιορίσει το μέτωπο των αντιδράσεων: Αφενός δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να καταργήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ επιχείρησε άνοιγμα προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, επαναφέροντας την πρόταση να μην απολυθεί κανείς από εκείνους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ποιος μπορεί να πιστέψει όμως έναν τέτοιο πρύτανη, που πρώτα βάζει φωτιά και μετά την αφήνει να σιγοκαίει μέχρι να ξαναφουντώσεις; Δικαιολογημένη η δυσπιστία των φοιτητών που διατρανώνουν πως ο «φίλος» των ΜΑΤ, κ. Φορτσάκης, ουδόλως κόπτεται για τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και η πρότασή του αποσκοπεί στη φίμωση των φοιτητών και την εμπέδωση των κυβερνητικών πολιτικών στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας.

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!