Έκθεση από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

ektheshΑπό τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».

Η έκθεση έχει ως αφορμή την προσφυγική κρίση έτσι όπως τη βίωσαν και τη βιώνουν οι φοιτητές, ζώντας στη Λέσβο όλο αυτό το διάστημα. Η διοργάνωση της έκθεσης αποτέλεσε αντικείμενο ενός εξαμηνιαίου μαθήματος, στο πλαίσιο του οποίου δεν αναζητήθηκαν απλώς τα εργαλεία και οι τεχνικές που απαιτούνται για την πραγματοποίησή της, αλλά κυρίως το πώς μπορεί κανείς να παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη κρίση τη στιγμή που αυτή εξελίσσεται, κρατώντας τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στη συναισθηματική φόρτιση και την κριτική ματιά.

Έτσι, αν και η έκθεση έχει ως αφετηρία το σημερινό πρόβλημα, θίγει γενικότερα ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, κάνει αναφορά στους πρόσφυγες του 1922, κάνοντας νύξεις ακόμη και για την προσωπική αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν εστιάζει στους πρόσφυγες και το δράμα τους αντιμετωπίζοντάς τους ως «έκθεμα» που προσφέρεται για εύκολη συγκίνηση, αλλά επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα που περιλαμβάνει επιπλέον τους ντόπιους, τις πολιτικές αρχές, τους επαγγελματίες διαχειριστές του προβλήματος, όλους εμάς. Στην έκθεση αξιοποιούνται φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ψηφιακές εφαρμογές, γραφιστικές συνθέσεις και κατασκευές, που προετοιμάστηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Η φοιτητική αυτή πρόταση επιχειρεί να πει κάτι διαφορετικό, από τα όσα έχουν μέχρι τώρα ακουστεί, καθώς συνδυάζει την άμεση προσωπική επαφή των δημιουργών της με την προσφυγική κρίση, τη νεανική φρεσκάδα και φαντασία, αλλά και την προσεκτική επιστημονική υποστήριξη των όσων παρουσιάζονται.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, με την υποστήριξη του ΔΟΜ Ελλάδας και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Info

Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα: Νέοι Φούρνοι
Ημέρες: 5-11 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00.
Επίσης η έκθεση θα είναι ανοικτή 20:00 – 23:30 για το κοινό των συναυλιών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!