Δεν είναι μόνο που είναι κοντινό νησί –κι εκεί που έχουν φθάσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι από τα λίγα στα οποία μπορείς να ταξιδέψεις πληρώνοντας εισιτήριο που κινείται στα όρια της λογικής– αλλά έχει συνδεθεί με την Τέχνη και κυρίως τα παραμύθια.

Κέα η αρίστη

Αυτό το Σάββατο, 15 Ιουνίου, εγκαινιάζεται η Ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΕΑ η αρίστη» στο κτίριο Γεωργίας Μαρτίνου στο Βουρκάρι σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουίζας Καραπιδάκη. Ο τίτλος της έκθεσης, όπως σημειώνεται, «προέρχεται από το όνομα αρχαίου Έλληνα περιπατητικού φιλοσόφου, που καταγόταν από το νησί και ονομαζόταν Αρίστων ο Κείος».

Συμμετέχουν εικαστικοί που έχουν σχέση με την Κέα και γνωστοί καλλιτέχνες που αγαπούν το νησί. Σκοπός της έκθεσης είναι μέσα από τα έργα που φιλοξενεί να αναδείξει τη φυσιογνωμία του νησιού, τον χαρακτήρα του και να λειτουργήσει ως ένας ακόμα πόλος έλξης επισκεπτών.

Γιώργος Κεβρεκίδης, Εικονοστάσι από Τζια

Την έκθεση διοργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Κέας, πρόεδρος του οποίου είναι η εικαστικός Γεωργία Μπλιάτσου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 και έχει στο ενεργητικό του 17 γόνιμα χρόνια δράσεων και εκθέσεων, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής, κληρονομιάς του νησιού.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA, Λουίζα Καραπιδάκη: «Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΕΑ, η αρίστη» αφηγείται μέσα από τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες ποικίλες πτυχές της ιστορίας και της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Τζιας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την τοπιογραφία και εμβληματικά πρόσωπα της νήσου. Η Κέα χαρακτηρίζεται από τις φυσικές ομορφιές της, φημίζεται για τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της αλλά πολλές πλευρές της πλούσιας άυλης αλλά και υλικής πολιτιστικής της παράδοσης παραμένουν άγνωστες. Με αυτή την έκθεση σκοπεύουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη για το νησί, να αναδείξουμε τη δύναμη και την αξία της καλλιτεχνικής αφήγησης και να συμβάλλουμε στην πολιτιστική εμπειρία των επισκεπτών. Ευελπιστούμε έτσι ότι αυτή η δράση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα ευρύ κοινό και στον πολιτιστικό τουρισμό του νησιού».

Κάτια Βαρβάκη, Νύμφες

Τα έργα θα παρουσιαστούν διαρθρωμένα στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Αρχαιότητες και Μυθολογία
  • Νεότερη πολιτιστική και βιομηχανική κληρονομιά (Άνθρωπος, ανθρώπινες δραστηριότητες, εργοστάσιο Εμαγιέ, ορυχεία Μεταλλεύματος…)
  • Φύση: τοπία της θάλασσας και της υπαίθρου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):

Ζωγραφική: Χρήστος Αλατσάκης, Μάγδα Αποστόλου, Άννα Αχιλλέως, Μαρία Βασιλάκη, Κάτια Βαρβάκη, Robert Brewster, Αθανάσιος Γιαννούκος, Ελένη Γραφάκου, Αλέξανδρος Ζούλιας, Μηνάς Καμπιτάκης, Μάριος Καμχής, Βίκυ Κανταρτζή, Αντώνης Καστρινάκης, Γιώργος Κεβρεκίδης, Ανδρέας Κοντέλλης, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρία Κτιστοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκη Νικολαΐδη, Μαριλένα Παλαιοκρασά, Άννα Παππά, Βασίλης Σολιδάκης, Έφη Σούτογλου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Θεοδώρα Χάρτμαν, Αθηνά Χατζή, Έφη Φουνκ.

Φωτογραφία: Γιάγκος Αθανασόπουλος, Αλέκος Βαλαβάνης, Μαρία Κολυβάκη, Μαργαρίτα Σταθοπούλου

Κεραμική: Μητρόπουλος Αλέξης

22η Γιορτή Παραμυθιών αφιερωμένη στη γυναίκα

Λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στην Κέα, 20 με 28 Ιουλίου 2024 η 22η Γιορτή Παραμυθιών που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα: «Στη γυναίκα που μεταμορφώνεται ανά του αιώνες, που μετασχηματίζεται στους μύθους, που μεταβάλλεται και υπερβαίνει την ιστορία, που ενδύεται το θείο φως, που διακρίνεται στην τέχνη και την επιστήμη. Αρκετές φορές προκαλεί θαυμασμό και δέος και ακόμα περισσότερες φθόνο και μένος με αποτέλεσμα το νήμα της ζωής της να διακόπτεται βίαια. Η φύση της μία και ενιαία αλλά τα ονόματά της πολλά: Ιφιγένεια, Υπατία, Αγ.Μαρκέλα, Ζαν Ντ’ Αρκ, Γέρμα, Κάρμεν, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γιουσαφσάι…

Το Φεστιβάλ δίνει φωνή στις γυναίκες για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, για να μας συναρπάσουν, να μας παρασύρουν, να μας υπενθυμίσουν την βαθύτερη ουσία και την διαχρονική δύναμη και αντοχή της γυναικείας φύσης!»

Τη Γιορτή διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Μουσείου Αλέκου Φασιανού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

INFO

Για την Έκθεση

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουνίου 2024. Ώρα: 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2024
Ώρες επίσκεψης: 19:00-22:00 καθημερινά ή κατόπιν ραντεβού απευθυνθείτε στο τηλ. 6947842902.
Χορηγός της έκθεσης: Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου.

Για την 22η Γιορτή παραμυθιών

Οργανωτική επιτροπή: Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Βλαχάκη, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Ζουράρη Παναγιώτης Παπαϊωάννου.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός.
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μαρία Βραχιονίδου, Πηνελόπη Βασιλειάδου, Χριστίνα Βερβερίδου.
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μαρία Νικολαΐδου – Δεμένεγα
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Ευη Γεροκώστα. Ανθή Θάνου, Μάιρα Μηλολιδάκη
Σχέδιο αφίσας: Πρόδρομος Μάνου
Πληροφορίες κι όλο το πρόγραμμα εδώ: giortiparamythion.blogspot.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!