Αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες εκατοντάδων Εβριτών, βρέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, 8/2, ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης, κατά την επίσκεψη του στην πόλη της Ορεστιάδας, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης και τοπικούς φορείς, με σκοπό την προώθηση της απόφασης της κυβέρνησης για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου. Η απόφαση της κυβέρνησης, που μετά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σκέφτεται να δημιουργήσει, μια μικρή πόλη μεταναστευτικών πληθυσμών στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας, συναντά την αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά εγκληματεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού, εφαρμόζοντας κατά γράμμα, και κόντρα στα εθνικά μας συμφέροντα, τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης που προβλέπει την ενίσχυση του φιλτραρίσματος των μεταναστευτικών ροών, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, μετατρέποντας τη χώρα μας και επίσημα σε φράχτη και αποθήκη της Ε.Ε. Ο κ. Μηταράκης έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση αυτού του γερμανικής έμπνευσης σχεδιασμού, που ξεκίνησε με την υπογραφή του Μεταναστευτικού Μνημονίου στη Λέσβο, στις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη, συνεχίζεται με τη χωροθέτηση των νέων ΚΥΤ σε Σάμο, Χίο και άλλα ακριτικά νησιά και τώρα εμπλέκει και τον Έβρο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την πολιτική με το μαστίγιο και με το καρότο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, Χρήστου Τυρμπάκη, ο υπουργός, κατά τη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς δεν έδειξε διάθεση για διάλογο, ενώ όπως κατήγγειλε έφτασε στο σημείο να απειλήσει του κατοίκους, λέγοντας: «Μπορώ και 10.000 αλλοδαπούς να φέρω και θα το κάνω». Πλάι στις απειλές, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει και ένα δίκτυο προθύμων με σκοπό να εξαγοράσει την τοπική κοινωνία, προπαγανδίζοντας τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχουν αν αποδεχτούν την πρόταση του υπουργείου. Ενώ μετά τα γεγονότα στην Ορεστιάδα, επιστρατεύει και τη γνωστή κατηγορία περί ακροδεξιών μειοψηφιών, προσβάλλοντας χυδαία μια ολόκληρη τοπική κοινωνία.

Οι αντιδράσεις των Εβριτών είναι δίκαιες. Πάνε κόντρα στον εμπαιγμό και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνονται πως οι υποσχέσεις του υπουργού για μη μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών στο ΚΥΤ, διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, από την εμπειρία των νησιών που μετατράπηκαν σε αποθήκες ψυχών. Πάνε κόντρα στη διαχρονική υποβάθμιση των ακριτικών περιοχών και ειδικά του Β. Εβρου που για χρόνια είναι εγκαταλελειμμένος από την κεντρική διοίκηση και ερημώνει τόσο από νέους κατοίκους όσο και από παραγωγικές δραστηριότητες. Οι ακρίτες αντιλαμβάνονται καλύτερα από τους κυβερνόντες το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, που δημιουργείτε αν φτιαχτεί μια μικρή πόλη μουσουλμανικών πληθυσμών στα σύνορα, που όπως έδειξαν και τα περσινά γεγονότα στον Έβρο –πέρασε μόλις ένας χρόνος και η κυβέρνηση δείχνει να τα ξεχνά– μπορεί να εργαλειοποιηθούν από τον Ερντογάν στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμό του εναντίον της χώρας μας.

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικά αγκάθια της κυβερνητικής πολιτικής, που θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την περίοδο της πανδημίας, για να περάσει την πολιτική της με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Όμως φαίνεται ότι η πραγματικότητα θα διαψεύσει την κύβερνηση.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!