Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Κάρτα ή «Χάρτα σεβασμού» του πολίτη;

Το ζήτημα της αναγραφής των διακριτικών αριθμών του κάθε πολίτη (όπως αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) στην Κάρτα του Πολίτη, συζητά τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως εκτιμούν στο ΥΠΕΣ η Κάρτα του Πολίτη θα διευκολύνει την καθημερινή επαφή με το κράτος, ενώ παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Εκτός αυτού, θα σημάνει ένα θεαματικό βήμα προς την καταπολέμηση του προβλήματος της γραφειοκρατίας που ταλανίζει το ελληνικό κράτος και απορροφά, λένε, το 6% του ΑΕΠ. Ένα πρώτο εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιος θα την εκδίδει και πόσα πιστοποιητικά θα ζητάει να προσκομίζει ο πολίτης για την έκδοση και την… επαλήθευσή της. Πώς να ξεχάσουμε τα περίφημα πιστοποιητικά γέννησης και τις γνωστές σαδιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται ακόμη… Σημασία θα είχε να μπορούσε να εμφυσήσει κάποιος μια «Χάρτα σεβασμού» των πολιτών, όπως και τη βασική αρχή ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή των πολιτών της. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι: για πού ακριβώς προορίζεται αυτό το 6% του ΑΕΠ που δεν θα απορροφά πλέον η γραφειοκρατία, έχετε αναρωτηθεί εσχάτως, κύριε Κουρουμπλή;
Στο πλευρό των προσφύγων

Η απάνθρωπη και εξευτελιστική συνθήκη που έχει επιβληθεί σε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη θεραπευτική ομάδα του 18 Άνω, οι οποίοι αποφάσισαν -σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης- να συγκεντρώσουν υλικό άμεσης ανάγκης γι’ αυτούς που έγιναν τα πρώτα θύματα, όχι μόνο του συνεχιζόμενου πολέμου, αλλά και των τρομακτικών πολιτικών επιλογών της Ευρώπης-φρούριο. «Αισθανόμαστε λίγοι για να γίνουμε μέρος μιας λύσης, αλλά δυνατοί για να ξεκινήσουμε από εδώ και να παλέψουμε για την ΖΩΗ μας (όπως κάνουμε καθημερινά) αλλά και τη δική τους ΖΩΗ», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, με την οποία καλούν και τον υπόλοιπο κόσμο να φέρουν ορισμένα είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Τμήμα Οικογένειας 18 Άνω (Φερών 2, Πλ. Βικτωρίας, τηλ.: 210.8822260) από τις 10.00π.μ. έως τις 16.00μ.μ., Δευτέρα έως Πέμπτη και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Είδη συλλογής (αυστηρά, μόνο): μωρομάντιλα – υγρά πανάκια καθαρισμού σώματος, πάνες παιδικές για 0-4 ετών, είδη υγιεινής για γυναίκες (σερβιέτες κ.λπ.), σαμπουάν-αφρόλουτρα-οδοντόκρεμες- οδοντόβουρτσες, απολυμαντικά χεριών ή σώματος (τύπου ντετόλ), μπισκότα ή κρουασάν για παιδιά (ανθεκτική συσκευασία), ντεπόν (ενηλίκων και παιδικό), εσώρουχα αντρικά-γυναικεία-παιδικά (συσκευασμένα – όχι μεταχειρισμένα).

 

Σχολικές τάξεις στην ΑΤΑΞΗΑ

Το σχολείο ΑΤΑΞΗΑ συνεχίζει και φέτος τα αλληλέγγυα μαθήματα ελληνικών και ξένων γλωσσών που φιλοξενούνται στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών στα Χανιά της Κρήτης. Πρυτανεύει η ανάγκη για συλλογική δράση και για ελεύθερη προσφορά ενός βασικού κοινωνικού αγαθού χωρίς τη διαμεσολάβηση των κανόνων της αγοράς και του χρήματος. «Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, προσπαθώντας να τους εξοπλίσουμε με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Είμαστε και εμείς κομμάτι της κοινωνίας που βιώνει τη φτωχοποίηση στην καθημερινότητά του, έτσι προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα αγγλικών, ισπανικών και ρώσικων», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Οι διδάσκοντες είναι εθελοντές εκπαιδευτικοί, φοιτητές και όποιος θέλει μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια. Κάθε σχολική χρονιά αρχίζει τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, οι δε μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Οι εγγραφές στα μαθήματα γίνονται καθημερινά -εκτός Κυριακής- 10.00-14.30 και 19.30-22.00 στην Terra Verde (Χατζ. Νταλιάνη 5). Τηλ. επικοινωνίας: 6976.023952.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!