► Το (μακεδονικό) κόμμα του Kαρακατσάνοφ πάτωσε στη Βουλγαρία. Ενισχυμένα βγήκαν κόμματα κατά της διαφθοράς, τα οποία επισκίασαν το ιστορικό κλέος…

► Το κινέζικο Sinovac και το ρωσικό Sputnik μαζί με τα άλλα στους μαζικούς εμβολιασμούς. «Η επιλογή του εμβολίου ανήκει στην Αλβανία. Δεν παρεμβαίνουμε στην εσωτερική πολιτική των χωρών», δήλωσε ο Πάλμερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τον πιστέψαμε.

► Ο δρ Krenar Lilaj, συνεργάτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Τιράνων, δήλωσε ότι «πολλοί ασθενείς υποφέρουν από την ακατάλληλη θεραπεία οξυγόνου στο σπίτι». Οι εταιρείες πούλησαν 2.400.000 λίτρα κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με 400.000 λίτρα πριν από ένα χρόνο. Η μαύρη αγορά είναι απροσδιόριστη λόγω μεταπωλήσεων. Οι τιμές εξοπλισμών ποικίλλουν, από 400 έως 1.300 ευρώ. «Οι ασθενείς χρειάζονται εξειδικευμένους γιατρούς, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί για όλους».

► Τα καζίνο της Γευγελής και άλλες παροχές υπηρεσιών έχουν κλείσει. Τα νοσοκομεία, χωρίς απαραίτητα κρεβάτια και προσωπικό, αδυνατούν να παρέχουν φροντίδα. Το σημαντικό όμως είναι η επίσκεψη του Ζάεφ τον Μάιο στην Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού. Να περιμένουν οι γιατροί και οι άρρωστοι.

► Οι γεωτρήσεις από τη ρωσοϊταλική πλατφόρμα Topaz Driller στο Μαυροβούνιο ανησυχούν πολίτες και επαγγελματίες του τουρισμού. Σεν Τροπέ των Βαλκανίων, ή ένας ακόμα ενεργειακός ή παραγωγικός κόμβος;

► Πάντως ο υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου μέλλεται να απολυθεί, επειδή δεν ευθυγραμμίστηκε με την αμερικανική εκδοχή για τη Σρεμπρένιτσα. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την απόλυσή του από την Εθνοσυνέλευση, και μάλλον… οριακά θα απολυθεί. Για να μην ξεχνιόμαστε, η Σολανία (από τον Χαβιέ Σολάνα) μέσω δημοψηφισμάτων έγινε… οριακά το 2006 ανεξάρτητο κράτος, και το 2017 έγινε… οριακά μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση αποκαλεί την αντιπολίτευση φιλοσερβική. Οι Μαυροβούνιοι δεν είναι Σέρβοι αλλά… οριακά ένα ξεχωριστό έθνος. Είδες το μασάζ;

► Ελλάδα-Κύπρος-Σερβία συναντήθηκαν. Για την Κύπρο, «Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία». Για το Κόσοβο, «διάλογος» υπό την Ε.Ε. Για την Ελλάδα, «τι θα γίνει επιτέλους με την Τουρκία»; Τουρισμός, εμπόριο κι άλλα ειρηνικά έργα συζητήθηκαν επισταμένως.

► Το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου θα απομακρυνθεί από την πλατεία Μακεδονία των Σκοπίων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Πού πήγε όμως ο Μεγαλέξανδρος; Σε γιγαντοπανό που ανάρτησε ο επίσημος σύνδεσμος των οπαδών της Εθνικής Ομάδας… Αλβανίας στο στάδιο Air Albania. Δίπλα του φιγουράρουν ο Πύρρος της Ηπείρου, ο Σκεντέρμπεης, ένας ιστορικός οπλαρχηγός από την αλβανική μειονότητα του Μαυροβουνίου, και ο Αντέμ Γιασάρι, πρωτεργάτης του UCK. Βοήθειά μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!