Γράφει ο Γιώργος Κυριακού

► 200.000.000 δολάρια θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Β.«Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ. Για την ώρα, πάντως, δεν θα αγοράσουν φρεγάτες.

► Δωράκι 7.500 στολές παραλλαγής για το στρατό της Β.«Μ.» και από την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρέσβης δήλωσε ότι «θα παρέχει κάθε είδους υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό του στρατού».

► Η κοινή επιτροπή Βουλγαρίας-Β.«Μ.» για την Ιστορία συνεχίζει να διχάζεται. Στην επόμενη συνάντηση θα τα «βρουν» άραγε για τους αδελφούς Μιλαντίνοφ και τον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ, ποιητές της εθνικής αναγέννησης των Βουλγάρων; Σημείωση: Ο βραβευμένος σε ποιητικό διαγωνισμό στην Αθήνα το 1860 Έλληνας (τότε) ποιητής Γρηγόρης Σταυρίδης (μετά Παρλίτσεφ) ήταν μαθητής του (τότε) ελληνοδασκάλου Δημήτρη Μιλαδίνη (μετά Μιλαντίνοφ) στην Αχρίδα.

► Τη διετία 2018-2019 ξεπλύθηκαν, μόνο στην πόλη των Τιράνων, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω αγοράς ακινήτων. Το ίδιο διάστημα, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν από 6,7 σε 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και οι επίσημες εμπορικές, βιομηχανικές κ.λπ. δραστηριότητες συνεισέφεραν μόλις 104 εκατομμύρια ευρώ. Τι έχουν τα έρμα και αυξάνονται; Προφανώς η… βαριά βιομηχανία είναι αλλού: π.χ. ο Ylli Didani, μεγαλοεπιχειρηματίας στο Μίτσιγκαν με διασυνδέσεις στην Αλβανία και στο Κόσοβο, συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ ως εγκέφαλος της διακίνησης κοκαΐνης. Στα σχέδιά του ήταν και η κατασκευή… υποβρυχίου για τη μεταφορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

► Ο ηγέτης των Βοσνίων μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, υιός Αλία, δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί σε πόλεμο προκειμένου να μην είναι οι «γενοκτόνοι» (Σέρβοι) τμήμα της εξουσίας. Πόσο non ήταν αυτό το paper;

► Η Κροατία μπορεί να ξεπλένει το παρελθόν της στην επέτειο μνήμης του στρατοπέδου Γιασένοβατς (83.000 δολοφονημένοι Σέρβοι, Ρομά και Εβραίοι) κάθε 22 Απριλίου, αλλά από τους 300.000 Σέρβους που ζούσαν στην Κροατία μόνο 130.000 έχουν επιστρέψει.

► Ο Δένδιας δήλωσε περήφανος που η Ελλάδα ανέλαβε την προστασία του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου. Τι ξέχασα; ΝΑΤΟ! Θυμήθηκα τους ΣΥΡΙΖαίους που πανηγύριζαν το αντίστοιχο για τη Βόρεια «Μακεδονία».

► Ταινία γυρίζει το κρατικό TRT για τον Αχμέτ Σαδίκ, μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιδίωξε την τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Κομοτηναίος γιατρός και συγγραφέας Ι. Ονσούνογλου δήλωσε: «Όσο βλέπω την Τουρκία να ενδιαφέρεται για τη μειονότητα, ανησυχώ για το πού θα τη χρησιμοποιήσει».

► Λόγω «συμπίεσης του λαιμού και του θώρακα» από αστυνομικό απεβίωσε 63χρονος στο Πιτέστι της Ρουμανίας. Άλλοι συνάδελφοι του «συμπιεστή» παραπέμφθηκαν σε δίκη για βασανισμό μέχρι θανάτου δυο Ρουμάνων. Επίσης κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να βασανίζουν τσιγγάνους. «Θα τιμωρηθούν» αλλά «μην κατηγορείτε την αστυνομία», είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών. Λιγοστεύει η αναπνοή μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!