Η Άγκυρα με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για πρώτη φορά επισήμως, συνδέει ευθέως τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι κρατούμενοι για πάνω από τέσσερις μήνες στη φυλακή της Αδριανούπολης.

«Δώστε μας τους οκτώ για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο», είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα της τουρκικής επιστολής, με ημερομηνία 31 Μαΐου, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Τα Νέα. Η επιστολή της Άγκυρας, με αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, έρχεται ως απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους οκτώ στρατιωτικούς, και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Από το, επίσημο πλέον, παζάρι της Άγκυρας αβίαστα βγαίνει πλέον το συμπέρασμα ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν σχεδιασμένη από την μεριά των Τούρκων με σκοπό να πιεστούν οι ελληνικές αρχές. Οι οποίες βέβαια ελληνικές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση ακόμα υποκρύπτουν τι έχει συμβεί με την υπόθεση ακριβώς για να συσκοτίσουν και τις δικές τους ευθύνες.

Όσο για το περιεχόμενο της επιστολής, ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικούς, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων. Επίσης καταγγέλλει την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία. «Οι αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της επιστολής.

Επιστολή του Νίκου Χουντή στη Γκάμπι Τσίμερ

Με αφορμή αυτήν την επιστολή, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γκάμπι Τσίμερ, με την οποία ζητά την άμεση παρέμβασή της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να υπάρξει επίσημη δημοσιοποίηση και απάντηση, στην απαράδεκτη επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος συσχετίζοντας ευθέως την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, με τη σύλληψη και πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητά την άμεση παράδοση των οκτώ, προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη δίκη για τους δύο Έλληνες».

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Νίκος Χουντής καλεί την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, να θέσει το θέμα στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να υπάρξει κατάλληλη απάντηση από τον πρόεδρό του, κ. Ταγιάνι, ο οποίος, «αφού ενημερώσει τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!