Με ανακούφιση έγινε γνωστή η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από πολύμηνη κράτηση στις φυλακές της Τουρκίας.

Η απελευθέρωση τους από το τουρκικό καθεστώς γίνεται σε μια στιγμή οξύτατης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ με αφορμή την απαίτηση για την απελευθέρωση ενός αμερικανού πάστορα που κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη του με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην οργάνωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016. Η απαίτηση της Τουρκίας να ανταλλαχτεί με τον Τούρκο ιμάμη Γκιουλέν που έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών και οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει έναν οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Τουρκίας με άγνωστες, μέχρι στιγμή, κατάληξη.

Είναι φανερό ότι η απελευθέρωση δύο των ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί αναγκαστική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας. Γίνεται στα πλαίσια αναζήτησης στηριγμάτων του Ερντογάν από την Ε.Ε. γεγονός που τον εξανάγκαζε στην άμβλυνση των όποιων αντιθέσεων με την Ευρώπη. Η ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών φαίνεται ότι δεν είχε πια να προσφέρει πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την τουρκική κίνηση σαν «νίκη της διπλωματίας της Ελλάδας». Κυβερνητικές δηλώσεις επιβεβαίωναν ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την επιθετικότητα της σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η τουρκική κίνηση «καλής θέλησης» δεν έγινε όμως χωρίς την εξασφάλιση σημαντικών πλεονεκτημάτων. Ήδη η απαίτηση Ερντογάν, από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, για κατάργηση των διορισμένων μουφτήδων από την ελληνική κυβέρνηση στην Θράκη, αναγνώριση και απευθείας εκλογή των Τούρκων ομολόγων τους έγινε πραγματικότητα

Ο Π. Καμένος κατήργησε αμέσως την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και σιώπησε εκκωφαντικά στα ειρωνικά σχόλια της τουρκικής πλευράς που ανακοίνωσε προκλητικά ότι η ίδια ουδέποτε θεώρησε σημαντική την σχετική συμφωνία. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα την παραβιάζει συστηματικά.

Η τουρκική κίνηση «καλής θέλησης» δεν έγινε όμως χωρίς την εξασφάλιση σημαντικών πλεονεκτημάτων. Ήδη η απαίτηση Ερντογάν, από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, για κατάργηση των διορισμένων μουφτήδων από την ελληνική κυβέρνηση στην Θράκη, αναγνώριση και απευθείας εκλογή των Τούρκων ομολόγων τους έγινε πραγματικότητα. Ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου συνταξιοδότησε ήδη τους Έλληνες μουφτήδες και η κυβέρνηση «μελετά» το εκλεκτορικό σώμα και τον τρόπο επιλογής των Τούρκων. Έτσι δίπλα στην ανεξέλεγκτη δράση του Τουρκικού Προξενείου προχωράμε πια στην αναγνώριση της Μουφτείας με τις προδιαγραφές της Άγκυρας ανοίγοντας το δρόμο για ανακίνηση θεμάτων τουρκικής μειονότητας στην Θράκη και επικράτησης ειδικού καθεστώτος στην περιοχή. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και οπισθοχώρηση που μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει με τέτοια ευκολία.

Δίπλα σε αυτό το παζάρι μυστικής διπλωματίας πληθαίνουν οι φωνές και οι καταγγελίες για συστηματική εξαφάνιση Τούρκων προσφύγων στον Έβρο και παράδοση τους στις τουρκικές αρχές. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι καταγγελίες των δικαστικών συμπαραστατών των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν πάρει άσυλο στη χώρα ότι δύο εξ αυτών έχουν εξαφανιστεί και ίσως ανταλλάχθηκαν με τους Έλληνες στρατιωτικούς. Οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα αλλά αφήνουν σημαντικές σκιές για τις κρυφές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στους Τούρκους.

Ν.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!