Οι Αμερικανοί κάνουν τον σχεδιασμό, στρώνουν και το κόκκινο χαλί για τη «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι αυτός ο σχεδιασμός προφανώς και έχει βάθος, που θα «αγγίξει», αργότερα, σε κάποια φάση και το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, θεωρούν πως θα πρέπει να επιχειρηθεί «πακετοποίηση» των προβλημάτων: Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ενέργεια. Το εγχείρημα τούτο δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά στην Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένοι με πιέσεις να «τραβήξουν» μέχρι τέλους την προσπάθεια αυτή, καθώς το κλίμα έντασης επηρεάζει αρνητικά τους ευρύτερους σχεδιασμούς της. Κοντολογίς, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για έλεγχο της περιοχής, δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις και κρίσεις. Συνεπώς ασκεί πιέσεις για να τα βρουν όλοι.

Στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα, δόθηκε το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων και διαμηνύθηκε πως η Ουάσινγκτον θέλει να «ευλογήσει» την «ομαλοποίηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι προφανές πως τα… συγκινητικά σφιχταγκαλιάσματα Δένδια και Τσαβούσογλου, που παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο, εντάσσονται στην «νέα εποχή», την οποία η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά. Είναι δε σαφές πως η κατοχική Τουρκία και λόγω των σεισμών αλλά και ενόψει εκλογών βολεύεται με τη μείωση της έντασης. Αλλά και η Αθήνα ενόψει εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται στις 21 Μαΐου, δεν θα ήθελε να γίνει κάποιο επεισόδιο ή να αναλώνεται η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Με αμερικανικές «ευλογίες», λοιπόν, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα άτυπο μορατόριουμ αποφυγής εντάσεων μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Παράλληλα ξεκίνησε, σιγά-σιγά, η συζήτηση θεμάτων χαμηλής πολιτικής. Αυτό έγινε, όπως φαίνεται και στον πρόσφατο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, που φιλοξενήθηκε στην Άγκυρα, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οικονομία και εμπόριο. Ο αμερικανικός σχεδιασμός αναφέρει πως τα μεγάλα και δύσκολα θέματα θα αφεθούν για μετά τις εκλογές στις δυο χώρες. Τότε προφανώς θα κριθούν και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά έχει τις ίδιες θέσεις, είτε είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην εξουσία.

Στην εικόνα και Κυπριακό

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες συζητήσεις για το Κυπριακό έχουν γίνει σε επίπεδο συμβούλων και προκύπτει ότι η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση διαφοροποίησης από τις παράλογες και παράνομες αξιώσεις της στο νησί. Η όλη φιλοσοφία στηρίζεται στα δυο κράτη, με ουσιαστική πρόσβαση της κατοχικής πλευράς στα ενεργειακά. Να έχει λόγο και ρόλο στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, την προσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει εικόνα εάν σε όλα αυτά που συντελούνται συνδέεται και το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ θέλουν παράλληλα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Τουρκία να τα βρουν στο ενεργειακό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις τουρκικές εκλογές η Άγκυρα θα επανέλθει στη δική της κανονικότητα. Εκτιμάται δε ότι μετά τις εκλογές, η Τουρκία θα παρουσιαστεί πιο επιθετική και ακραία

Η διαφωνία Αθήνας και Λευκωσίας

Η Λευκωσία ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τη συμφωνία η κατοχική Τουρκία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ( για την χρονιά 2025-2026 ) και η Αθήνα σε αντάλλαγμα να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Είναι μια εξέλιξη, που ενόχλησε την κυπριακή πλευρά. Κι αυτό γιατί στηρίζεται ο υποψήφιος της Τουρκίας, η οποία απαγορεύει τον ελλιμενισμό των υπό κυπριακή σημαία πλοίων σε τουρκικά λιμάνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Ελλάδα και θα κάνει άλλες επιλογές. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα στηρίξει την προερχόμενη από την Κένυα υποψήφια.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, που συνιστά και την πρώτη ανακοίνωση της «νέας εποχής» για τους Αμερικανούς είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης των σχεδιασμών τους. Και με κάθε τρόπο το διαμηνύουν σε Άγκυρα και Αθήνα.

Τα θέμα είναι που θα καταλήξει αυτή η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η κατοχική Τουρκία θα σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών; Την κυριαρχία των ελληνικών και κυπριακών θαλασσών; Θα άρει τα κατοχικά δεδομένα στην Κύπρο και θα αποχωρήσει από το νησί; Εάν πράξει όλα αυτά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα είναι μια κατάσταση από την οποία θα επωφεληθούν όλοι. Αυτό, όμως, είναι αμφίβολο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις τουρκικές εκλογές η Άγκυρα θα επανέλθει στη δική της κανονικότητα. Εκτιμάται δε ότι μετά τις εκλογές, η Τουρκία θα παρουσιαστεί πιο επιθετική και ακραία.


Η επανάσταση που δεν δικαιώθηκε ποτέ!

Η επανάσταση της 1ης Απριλίου 1955, σηματοδότησε την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, έχοντας ως στόχο την αυτοδιάθεση-Ένωση με την Ελλάδα. Ο ελληνισμός της Κύπρου αναμετρήθηκε με τον πανίσχυρο στρατό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, κέρδισε μάχες, έστειλε μηνύματα, αλλά οι γεωπολιτικές συγκυρίες, η εξαρτώμενη Ελλάδα, οδήγησε τον αγώνα σε μια κολοβωμένη ανεξαρτησία.

Η απάντηση του Κυριάκου Μάτση στον Άγγλο κυβερνήτη Χάρτινγκ ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής», όταν του πρόσφερε μεγάλο χρηματικό ποσό, για να δώσει πληροφορίες για την ΕΟΚΑ, εκφράζει ακριβώς το πώς οι μαχητές της ελευθερίας έβλεπαν τον Αγώνα. Ο Κυριάκος Μάτσης έγινε ολοκαύτωμα μαζί με τους συντρόφους του για να μην παραδοθούν. Έπεσαν πολεμώντας για την ελευθερία και την Ένωση.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου μόνος πολεμούσε από το κρησφύγετό του για δέκα ώρες τους Άγγλους. Αν και γνώριζε πως θα πεθάνει, δεν παραδόθηκε. Έγινε ολοκαύτωμα.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης άφησε τα μαθητικά θρανία και ανέβηκε στα βουνά αντάρτης. «Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά», έγραψε ο ήρωας στο τελευταίο γράμμα προς τους συμμαθητές του.

Εννέα ήρωες οδηγήθηκαν στην αγχόνη, ψάλλοντας τον ύμνο στην ελευθερία, τον εθνικό ύμνο

Ο αντιαποικιοκρατικός αγώνας αντί της Ένωσης, οδηγηθήκαμε στην ανεξαρτησία με ένα δοτό και δυσλειτουργικό σύνταγμα που έθεσε το νεοσύστατο κράτος, υπό την κηδεμονία των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Επιβλήθηκε ένα σύνταγμα, που δεν θα άντεχε στο χρόνο. Οι περιπέτειες ήταν προδιαγεγραμμένες και τις βιώσαμε στη συνέχεια.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!