Απαρηγόρητος, ταπεινωμένος και απελπισμένος, μου τηλεφώνησε ένας από τους παλιούς συνεργάτες μου στην εφημερίδα, συνταξιούχος, για να μου πει ότι ο γιος του με δύο μεταπτυχιακά, έκανε τα χαρτιά του για να προσληφθεί ως οδοκαθαριστής στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί θα πάρουν μόνο 8.166 από τους 130.000 ανθρώπους που υπέβαλαν αιτήσεις για να μαζεύουν τα σκουπίδια! Και μου έφερε στο μυαλό τον γείτονά μου που κλαίγεται κι αυτός γιατί η κόρη του με σπουδές στην Αθήνα και τη Φλωρεντία, δουλεύει σε καφετέρια για 400 ευρώ χωρίς ωράριο!

Το πρότζεκτ της καινούργιας Ελλάδα που ολοκληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρίζει και σαρώνει! Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που οι σερβιτόροι και οι σκουπιδιάρηδες έχουν ντοκτορά στη βιολογία, την αρχιτεκτονική ή τη φιλοσοφία! Μπορείς να πεις ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά πρόσεχε μην πέσεις σε κανένα γονιό που έκανε όνειρα και ξόδεψε με στερήσεις όλες του τις οικονομίες για να σπουδάσει το παιδί του. Κινδυνεύεις!

Αυτή είναι η μία όψη της καταστροφής. Η άλλη είναι ο διωγμός των παιδιών στο εξωτερικό και η εγκατάλειψη της χώρας στους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικιωμένους και στους κακοπληρωμένους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Σε πάνω από 500.000 υπολογίζονται οι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα, το 2010-2017. Κι απ’ αυτούς, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ICAP. Κι απ’ αυτούς το 9% διαθέτει ντοκτορά, 55% μεταπτυχιακό, 20% πτυχίο πανεπιστημίου, 10 πτυχίο ΤΕΙ και μόνο 6% δεν έχει κανένα πτυχίο. Τα δύο τρίτα από τους μετανάστες μας είναι από 25 έως 35 ετών. Και η πλειονότητά τους δηλώνει ότι δεν θα γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα! Αυτός είναι ο απόλυτος ορισμός της αφαίμαξης εγκεφάλων (brain drain)! Σε καμία άλλη χώρα, σε οποιαδήποτε εποχή, δεν συνέβη αφαίμαξη τέτοιου μεγέθους, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και, το κυριότερο, με τέτοια ποιότητα!

Έτσι μειώνουν την ανεργία, έτσι φτωχαίνουν την Ελλάδα και έτσι ενισχύουν τις άλλες χώρες με μυαλά νεανικά και, μάλιστα, μορφωμένα… for free!

Μπ. Ροϊλός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!