Κλειστά θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα αρκετά σχολεία εάν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Από την πρώτη ημέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν τα προβλήματα με τις μεταφορές των μαθητών και οι κινητοποιήσεις των γονέων με στόχο την επίλυσή τους. Περισσότερα από 15 σχολεία παρέμειναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν εμφανώς αυτή την εβδομάδα, καθώς ελάχιστοι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν έγκαιρα στο σχολείο τους.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός που έχει πρόβλημα, καθώς στο διαγωνισμό τον οποίο διενήργησε δεν συμπεριέλαβε τις αστικές περιοχές επικαλούμενος το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Στο υπουργείο θεώρησαν δηλαδή, ότι στις περιοχές οι οποίες από τους ελεγκτές έχουν χαρακτηριστεί ως αστικές, οι ανάγκες μεταφοράς μαθητών μπορούν να καλυφθούν από τον ΟΑΣΘ με τη καταβολή από την πλευρά των μαθητών μειωμένου εισιτηρίου. Βέβαια, κανείς δεν μπήκε στο κόπο να καταγράψει τις πραγματικές αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν οι μαθητές και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 3 χιλιόμετρα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης που το πρόβλημα της μεταφοράς παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο. Γονείς και μαθητές αποφάσισαν να κλείσουν έξι σχολεία της περιοχής, καθώς η πρόσβαση σε αυτά χωρίς ιδιωτικό μέσο είναι αδύνατη. Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στον Δρόμο «είναι αδύνατο να πηγαινοφέρνουμε εμείς τα παιδιά μας στο σχολείο, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και τη μεταφορά τους με τον ΟΑΣΘ. Άλλωστε, δεν υπάρχουν δρομολόγια από και προς τα σχολεία, τα οποία βρίσκονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θέρμης». Γονείς και μαθητές στη Θέρμη κατέκλυσαν την Πέμπτη το πρωί την κεντρική πλατεία ζητώντας λύση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ειδικά μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα
Το πρόβλημα ήταν τόσο εμφανές τις προηγούμενες ημέρες που αναγκάστηκαν να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι δύο υφυπουργοί προήδρευσαν σε ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρτσιώτη, εκπροσώπου του νομάρχη Θεσσαλονίκης, δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων, εκπροσώπων των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, εκπροσώπου του ΟΑΣΘ, υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων κοινωνικών εταιρών και προσπάθησαν να δώσουν μία έστω προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης αποφασίστηκε η μεταφορά 4.000 μαθητών που αφορούν ειδικά σχολεία – ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια – από τη Δευτέρα με βάση το διαγωνισμό ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Συμφωνήθηκε ακόμη η διενέργεια νέου διαγωνισμού που θα αφορά και τις αστικές περιοχές, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα δρομολόγια που αφορούν μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, όπως και δρομολόγια τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ΟΑΣΘ.
Γι’ αυτό το λόγο η διοίκηση του ΟΑΣΘ διαβεβαίωσε ότι θα δηλώσει στους δημάρχους του νομού εντός ολίγων ημερών σε ποιες περιοχές υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να παρέχει υπηρεσίες.
Παράλληλα αποφασίστηκε η παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων των σχολικού έτους 2009-2010 μέχρι την ανάδειξη νέου αναδόχου με έκπτωση 20% επί των περσινών τιμών, αφού διαπιστώθηκε ότι η έκπτωση αυτή προέκυψε ήδη για τη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για το 2010 και 170 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, ποσό το οποίο ενεγράφη στους ΚΑΠ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως με σαφήνεια προβλέπει ο «Καλλικράτης». Τονίστηκε τέλος η ανάγκη διαμόρφωσης νέου θεσμικού πλαισίου, λόγω της επί σειρά ετών ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Καταγγέλλεται μετάθεση του προβλήματος
Συνδικαλιστές, δάσκαλοι και καθηγητές ισχυρίζονται ότι επί της ουσίας δεν δόθηκε καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά μετατέθηκε η επίλυση του για τα μέσα της χρονιάς. Όπως δηλώνουν στον Δρόμο «αυτή τη στιγμή χάνονται δεκάδες εργατοώρες που δεν θα καλυφθούν ποτέ» και προαναγγέλλουν και αυτοί με τη σειρά τους κινητοποιήσεις, εάν το πρόβλημα δεν λυθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!