Η καταστροφή των δασών και της ζωής που φωλιάζει εκεί μέσα είναι η φρίκη που ζούμε κάθε καλοκαίρι. Το τίμημα, άλλωστε, το πληρώνουμε ήδη και έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας. Το αφήγημα των κυβερνήσεων πως «για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή» και «όλες οι χώρες καίγονται» δεν μας καλύπτει πλέον, μια που τα στοιχεία διαψεύδουν κάθε θεωρία της. Το κράτος διορίζει golden boys και τα επιδοτεί για διακοπές στη Μύκονο και τους πυροσβέστες τους υποτιμά, τους χλευάζει και τους καταδιώκει.

Ένας συμβασιούχος πυροσβέστης δουλεύει 6 μήνες το χρόνο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) και απολαμβάνει το εκπληκτικό προνόμιο να είναι στο Ταμείο Ανεργίας για 3 μήνες τον χειμώνα.

Κάθε χρόνο εξετάζεται από 11 γιατρούς για τη σωματική και ψυχική υγεία του και στο τέλος κάθε περιόδου υπηρεσίας (6αμηνο) αξιολογείται για το έργο του.

Από τον πενιχρό μισθό των 720 ευρώ το μήνα αγοράζει τα πανάκριβα –εισαγόμενα– μέσα ατομικής προστασίας του: Μάσκες, φίλτρα προστασίας κ.ά. αλλά και τα κατάλληλα φάρμακα για την ανάρρωσή του από τα δακρυγόνα, τα κρότου λάμψης και τα γκλοπ των μονάδων καταστολής, αφού έχει γίνει της μόδας να  δέρνουν κάθε Νοέμβριο τους συμβασιούχους πυροσβέστες που ζητάνε με αξιοπρέπεια να τους υπολογίσουν σε επικείμενες προκηρύξεις, χωρίς ηλικιακό όριο, για  12μηνη εργασία κι όχι ανεργία.

Τα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής είναι επίσημα 4.000 κι ανεπίσημα πάνω από 5.000, Παρ’ όλα αυτά ο πακτωλός χρημάτων των υπουργείων διοχετεύεται σε άλλες «κατευθύνσεις», αντί για ενδυνάμωση του Σώματος.

Ένας συμβασιούχος πυροσβέστης δουλεύει 6 μήνες το χρόνο και απολαμβάνει το εκπληκτικό προνόμιο να είναι στο Ταμείο Ανεργίας για 3 μήνες τον χειμώνα. Από τον πενιχρό μισθό των 720 ευρώ το μήνα αγοράζει τα πανάκριβα –εισαγόμενα– μέσα ατομικής προστασίας του

Οι υπηρεσίες του Σώματος ανά την Επικράτεια είναι αποδεκατισμένες, κουρασμένες και  με χρεωστούμενα χιλιάδες ρεπό και εκατοντάδες μέρες άδειας στον κάθε πυροσβέστη. Κάθε μέρα είναι και μέρα επιφυλακής (έξυπνο τέχνασμα πλέον για κάλυψη των κενών).

Τα πυροσβεστικά οχήματα κυκλοφορούν με φθαρμένα λάστιχα, με πολλά ηλεκτρονικά και μηχανολογικά προβλήματα. Θεωρητικά πρέπει να είναι εξοπλισμένα πλήρως με σύγχρονα κα καινούργια μέσα. Αλλά και σ΄ αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε υλικά πυρόσβεσης.

Πολλά γράφονται και ακούγονται για δωρεές των ιδιωτών προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Στην πραγματικά, οι δωρεές γίνονται πανάκριβα SUV για να έχει κάθε στρατηγός ή υπουργός από ένα ανάλογο αυτοκίνητο.

Τα καλοκαίρια και μπροστά σε όλες αυτές τις ελλείψεις και ανεπάρκειες, το κράτος καλεί πυροσβέστες από το εξωτερικό, άσχετους με το κλίμα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το είδος των πυρκαγιών της Ελλάδας, τους οποίους πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο (μετακινήσεις, καύσιμα, φαγητό, voucher διακοπών κ.λπ.). Αντιθέτως, οι Έλληνες πυροσβέστες λαμβάνουν… 3 ευρώ αύξηση ανά 4ετια και 3μηνο Ταμείο Ανεργίας το χειμώνα.

Οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες βρίσκονται κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή του πυρός, διακινδυνεύοντας κάθε φορά τη ζωή τους, για όλους τους παραπάνω λόγους, χωρίς να υπάρχει προοπτική απορρόφησής τους από το Π.Σ.

Είναι θέμα χρόνου να καούν και εναπομείναντα δάση μας και η λαϊκή περιουσία του τόπου μας, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να χρηματοδοτήσει ούτε να ενδυναμώσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Άλλωστε ποιος ξέρει… Είναι μάλλον φθηνότερη η αποζημίωση από την πρόληψη και την καταστολή… Στην τελική, δεν τους νοιάζει ο τόπος!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!