Η φετινή αντιπυρική περίοδος προβλέπεται δύσκολη. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά πριν καν ξεκινήσει. Καταρχάς, ανησυχία προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, που ήταν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας, η οποία συνοδεύεται και από παρατεταμένη ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Από την αρχή κιόλας του χρόνου έχουν ξεσπάσει εκατοντάδες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη καεί περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή σχεδόν τα πενταπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών την ίδια εποχή.

Δυστυχώς, το παραπάνω ρεκόρ δεν αποτελεί κακοτυχία. Πηγάζει από την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος προβλέπεται να έχει τελειώσει με τα ετήσια μέτρα πυροπροστασίας στα τέλη Ιουλίου! Αντίστοιχα, υποστελεχωμένες παραμένουν οι δασικές υπηρεσίες που, σύμφωνα με καταγγελίες, λειτουργούν με το 50% του δυναμικού που απαιτείται. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι από τραγικά υποχρηματοδοτημένες έως και εντελώς ανύπαρκτες.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της πυροπροστασίας φαίνεται να κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας συνίσταται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αφού ξεσπάσουν (μέσα από μια σειρά δήθεν καινούριων επιχειρησιακών πρωτοκόλλων που θεωρητικά θα μειώσουν τον χρόνο απόκρισης της Πυροσβεστικής), και στην εκπαίδευση των περίφημων «δασοκομάντος». Βέβαια, η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής είναι τέτοια, που συνήθως οι «δασοκομάντος» στην πράξη μετατρέπονται σε πυροσβέστες, ενώ από τα πρωτόκολλα το μόνο που μένει είναι τα φαντεζί ονόματα.

Ο δεύτερος άξονας των κυβερνητικών μέτρων αφορά τη μετατόπιση της πυροπροστασίας στους πολίτες, μέσω της ατομικής ευθύνης και μιας σειράς τσουχτερών προστίμων. Βάσει του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις ή οικοπέδων εντός του αστικού ιστού, είναι υπεύθυνοι για τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας για το ακίνητό τους, με απολύτως δικά τους έξοδα. Πέρα από τον καθαρισμό των οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν τεχνική έκθεση καταρτισμένη από ειδικό πραγματογνώμονα σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς και τις εργασίες πραγματοποίησής τους. Αυτά δε σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε αυτές των ακινήτων, μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, δεδομένου ότι τα απαραίτητα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τσιμεντένιες μάντρες, αλλαγή στέγης ή και πυρίμαχα παντζούρια και σίτες. Η μη εφαρμογή των μέτρων ή η ψευδής δήλωση πραγματοποίησής τους θα επιφέρει πολλές χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στους ιδιοκτήτες. Την τήρηση των παραπάνω μέτρων έχουν αναλάβει οι δήμοι, στους οποίους δίνεται και η δυνατότητα να προχωρούν στον καθαρισμό αδόμητων οικοπέδων που δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, στέλνοντας όμως τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη. Βέβαια, η υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων σημαίνει πως, στην πράξη, το μόνο που θα συμβεί είναι ο καταμερισμός προστίμων και η μετατόπιση της ευθύνης για όσες πυρκαγιές συμβούν στους «ασυνείδητους» πολίτες που δεν φρόντισαν να πράξουν τα απαραίτητα.

Αυτό που παραλείπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, και όχι τυχαία, είναι πως οι πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν προέκυψαν από την αμέλεια των πολιτών, ούτε και περιορίστηκαν από κάποια φαντεζί επιχειρησιακά σχέδια. Για μια ακόμη χρονιά δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στη δασοπροστασία, ούτε για την ενίσχυση των εθελοντικών δομών πυροπροστασίας, αν και έχει φανεί στην πράξη πως η δράση τους ήταν καταλυτική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, παρά τα καθησυχαστικά σχόλια στελεχών της κυβέρνησης, οι περιπτώσεις όπου ξεσπούν πυρκαγιές σε μέρη που όλως τυχαίως υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών παραμένουν τόσο συχνές, ώστε αναδεικνύουν μια σχέση μεταξύ των δύο που μοιάζει αιτιώδης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!