Υπέγραψαν δεκάδες φορείς της Κρήτης και πάνω από χίλιοι πολίτες

 

Με τις υπογραφές άνω των χιλίων πολιτών και περίπου 50 τοπικών συλλόγων, περιβαλλοντικών φορέων και δήμων της Κρήτης κατατέθηκε, την Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή εναντίον της τερατώδους ενεργειακής επένδυσης της εταιρίας EDF στο νησί.

Η προσφυγή προσβάλλει καίρια σημεία της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, η οποία αν και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, εντούτοις αντίκειται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της η επένδυση χωροθετείται σε προστατευόμενες περιοχές και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός υβριδικού αιολικού-υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 190 Μεγαβάτ, με δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές αντλησιοταμίευσης, χωρητικότητας η καθεμιά 1,2 εκατομμυρίων κυβικών νερού μέσα στο Αζιλακόδασος, στα όρια των δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου καθώς και ακόμα 106 ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Ειδικά στο Ρέθυμνο μαζικές ήταν οι υπογραφές στην προσφυγή από κατοίκους ολόκληρων χωριών που βλέπουν τον τόπο τους να προορίζεται για καταστροφή, ενώ συνυπέγραψαν και οι τοπικοί δήμοι Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Ανωγείων. Ομοίως και στα Χανιά με τους πολίτες να συντάσσονται με το Παγκρήτιο δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ αλλά και με τους δήμους Σφακίων και Καντάνου-Σελίνου, ενώ ξεχωριστή προσφυγή θα καταθέσει ο Δήμος Πλατανιά που θίγεται άμεσα από τη συγκεκριμένη επένδυση. Σε όλη την Κρήτη την προσφυγή υπέγραψαν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, τοπικές ΕΛΜΕ, Εργατικά Κέντρα, ακόμα και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Παραφωνία στο κλίμα αντίδρασης των πολιτών της Κρήτης αποτέλεσαν οι νεοεκλεγμένες διοικήσεις στους δήμους όπου θα γίνουν οι λιμνοδεξαμενές (η κυριότερη δηλαδή καταστροφή) αφού τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, όσο και του Αγίου Νικολάου, έστω και οριακά ενέδωσαν στις σειρήνες των αντισταθμιστικών που υπόσχεται η εταιρία και δεν προσυπέγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ.

 

Μάριος Διονέλλης 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!