Στη μετατροπή της Ελλάδας σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» είναι αφιερωμένο το πρώτο θέμα της νέας ιστοσελίδας www.defenddemocracy.press, που δημιούργησε η Πρωτοβουλία των Δελφών.

Φιλοδοξία της ιστοσελίδας είναι να συμβάλει στην επεξεργασία αξιόπιστης διεθνούς εναλλακτικής στον «ευρωφιλελευθερισμό» και στην πολιτική των «πολέμων προς Ανατολάς», φέρνοντας σε επαφή διανοούμενους και δυνάμεις από διαφορετικές χώρες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (στα αγγλικά προς το παρόν, αλλά με τη φιλοδοξία επέκτασης σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και στα ελληνικά), παρουσιάζει σφαιρική εικόνα των εξελίξεων στα «μέτωπα» της ευρωπαϊκής και της μεσανατολικής κρίσης, αλλά και του νέου «Ψυχρού Πολέμου» με τη Ρωσία. Η (μάλλον σπάνια) απόπειρα σύνδεσης καθεαυτό πολιτικο-οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ελληνική κρίση και σε θέματα οικολογίας, δημοκρατίας/ολοκληρωτισμού και της υπό «μυστική διαπραγμάτευση» διατλαντικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Tη συντακτική επιτροπή της ιστοσελίδας αποτελούν ο Στέφεν Σίρλε (του γερμανικού Λίνκε και της ATTAC Γερμανίας), ο Βρετανός οικονομολόγος Άλαν Φρίμαν, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σταύρος Τομπάζος, μέλος της Επιτροπής για το Χρέος που είχε συστήσει η Βουλή των Ελλήνων, ο διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων Μπόρις Καγκαρλίτσκι, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Μάικλ Χάντσον (ΗΠΑ) και Ραντίκα Ντεσάι (Καναδάς), ο Πίτερ Κένιγκ (Ελβετία) και, από την Ελλάδα, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και ο Στάθης Χαμπίμπης.

Η ιδέα της Πρωτοβουλίας των Δελφών γεννήθηκε κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στους Δελφούς, με συμμετοχή πλειάδας προσωπικοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, οι Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Σαμίρ Αμίν, ‘Ετμαρ Αλτφάτερ, Γιώργος Κασιμάτης, Γεράσιμος Αρσένης, Κορίν Μορέλ-Νταρλέ, Τζιουλιέτο Κιέζα, Βαγγέλης Πισσίας, Γιάννης Μαύρος, Δημήτρης Μπελλαντής. Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν ακαδημαϊκός Γκλάζιεφ δεν μπόρεσε να έλθει λόγω κυρώσεων και συνδέθηκε με skype με τους Δελφούς. Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι Βάσσος Λυσσαρίδης, Ρεζίς Ντεμπρέ, Εμμάνουελ Βαλερστάιν, Τζέιμς Πέτρας, Μπερνάρ Κασέν, Πολ Ρόμπερτς κ.ά. Το συντονισμό της προσπάθειας έχει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!