Ατέλειωτες ώρες περνούν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού γονείς και παιδιά μπροστά σε μία οθόνη, ενώ οι καυγάδες με αφορμή την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι, είναι πιο έντονοι από ποτέ. «Το έδαφος είναι πρόσφορο και ιδανικό ώστε να αναπτυχθούν εξαρτήσεις, οι οποίες θα φανούν μετά την πανδημία», αναφέρει στο GRTimes ο επικεφαλής του δικτύου πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, Αχιλλέας Ρούσσος. Ο ίδιος, προβλέπει ότι ο εγκλεισμός επιφυλάσσει ένα μέλλον με παιδιά καθηλωμένα στις ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ ο παιδοψυχολόγος κ. Κρίτων Χριστιανόπουλος, αναφέρει ότι τα παιδιά στο μέλλον, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής.

«Το σχολείο, το φροντιστήριο, το μάθημα της ξένης γλώσσας, γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου. Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι οι στάνταρ ημερήσιες ώρες ενασχόλησης των παιδιών με ηλεκτρονικές συσκευές, ξεπερνούν τις δέκα. Φτάνουμε στην ώρα της ψυχαγωγίας και συνειδητοποιούμε ότι οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις είναι απαγορευμένες. Ορισμένα παιδιά ζουν σε κάποιο χωριό και έχουν το προνόμιο του παιχνιδιού σε κάποια αυλή ή της κοινωνικής συναναστροφής σε μία πλατεία, στα όρια φυσικά της παρανομίας. Όμως, παιδιά που ζουν στον αστικό ιστό, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με τα κινητά τους. Η κατάσταση, δεν ευνοεί καθόλου την ανάπτυξη κοινωνικών και διαφιλικών σχέσεων, που είναι βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση ενός εφήβου», αναφέρει ο κ. Ρούσσος.

Ο ίδιος, παραδέχεται ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αυξήθηκαν οι επισκέψεις γονέων και παιδιών στον ΚΕΘΕΑ λόγω εμφάνισης εξαρτήσεων με το διαδίκτυο, ωστόσο σήμερα, κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί ακόμη, καθώς το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτιμά, ότι τα φαινόμενα εξάρτησης στο διαδίκτυο θα αυξηθούν, ενώ η πανδημία επιφυλάσσει ένα μέλλον με τους νέους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν κληθούν να αφήσουν τις οθόνες τους. Ένα σημαντικό ποσοστό θα δυσκολευτεί να τις αφήσει και να βγει έξω. Πρόκειται να δούμε καθηλωμένους νέους πολύ περισσότερο στα κινητά τους. Παιδιά που δύσκολα έβγαιναν απ’ το σπίτι, πλέον έχουν άλλοθι. Φοβάμαι ότι η μεγαλύτερη ζημιά, γίνεται με την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Θα ήταν αφελές να μη σκεφτούμε ότι ένας έφηβος που είναι ολημερίς σε ένα κινητό, ότι δεν τις επισκέπτεται. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αναζήτηση τέτοιου υλικού για έναν έφηβο, είναι υγεία, καθώς η σεξουαλικότητα είναι κυρίαρχο κομμάτι της ηλικίας του, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν χάνουν το μέτρο της πραγματικότητας», αναφέρει ο κ. Ρούσσος.

Ο παιδοψυχολόγος κ. Χριστιανόπουλος, τονίζει ότι τα παιδιά στο μέλλον θα έχουν προβλήματα στην προσοχή τους. «Όταν κάποιος συνηθίζει στην αποσπασματική προσοχή για τόσο μεγάλο διάστημα, πως θα συγκεντρωθεί αργότερα λόγου χάριν στα μαθηματικά; Επίσης, οι προσωπικές σχέσεις τείνουν να μεταμορφωθούν σε μικρές επισκέψεις, χωρίς περαιτέρω ευθύνες. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε σε μία κατάσταση που όλο και αυξάνεται. Οι επαφές μας γίνονται μέσω ίντερνετ και όχι δια ζώσης. Τώρα, στην καραντίνα το φαινόμενο εντείνεται», εκτιμά.

Και οι γονείς στα κινητά βιώνουν έναν τύπο κατάθλιψης. «Οι ματαιώσεις είναι απανωτές. Η οικονομική κατρακύλα συμβάλει σε αυτή την κατάσταση. Οι καυγάδες έχουν αυξηθεί. Δε μπορούμε να βλέπουμε τη συμπεριφορά των παιδιών, χωρίς να εξετάζουμε τον οικογενειακό τους περίγυρο. Πρόκειται να έχουμε ένα «φυτώριο μελλοντικών εξαρτημένων». Προσωπικά θεωρώ ότι ο εγκλεισμός θα αφήσει στον Έλληνα διάφορα κουσούρια. Θα χαθεί το αυθόρμητο της αγκαλιάς, του φιλιού, της σωματικής επαφής και της οικειότητας. Θα κινηθούμε σε πιο βορειοευρωπαϊκά στάνταρς», εκτιμά ο κ. Ρούσσος.

Πηγή: GRTimes, ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!