Από Δευτέρα 20 ειδικοί, στελέχη του Facebook, θα επανδρώσουν την εικονιζόμενη στη φωτογραφία αίθουσα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια –την οποία ονόμασαν «Αίθουσα Πολέμου». Με ποιους θα πολεμούν οι 20 γενναίοι; Υποστηριζόμενοι από 300 ακόμη ειδικούς, θα έχουν ως στόχο την «προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο από την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς αναρτήσεις». Ποιοι επιχειρούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με τέτοιους απεχθείς τρόπους; Μα, φυσικά, οι Κακοί: βασικά οι Ρώσοι, αλλά και οι Ιρανοί, οι Κινέζοι και πάει λέγοντας. Αυτοί, λέει, διασπείρουν «διχαστικές αναρτήσεις» με σκοπό «να χειραγωγήσουν τους πολίτες». Γι’ αυτό και, πέραν των 20+300, που θα αποτελούν το… Γενικό Επιτελείο, το Facebook έχει προσλάβει χιλιάδες ακόμη ανθρώπους που ψάχνουν «ακραίους», τους καταγράφουν, ενίοτε τους… παγώνουν, ή και τους σβήνουν μια κι έξω.

Οι Κακοί πάντως προσαρμόζονται: όπως λέει η κυρία Μοριούτσι, «δεν διασπείρουν πλέον ψευδείς ειδήσεις, αλλά επαναλαμβάνουν και υπερτονίζουν υπαρκτές ιστορίες που προσελκύουν φανατικά ακροατήρια». Να, ας πούμε, τις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Εντάξει, «χάνουν τη ζωή τους» (όχι και «δολοφονούνται»!), το ‘γραψες, φτάνει. Αλλιώς… delete. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αίθουσας Πολέμου, ο κ. Τσακραμπάρτι, λέει ότι τώρα προετοιμάζονται να αποκλείσουν τυχόν «κακόβουλη προπαγάνδα» στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. Πράγματι, δεν είναι κακόβουλο να αποκαλεί κανείς τον απερχόμενο φιλοδυτικό πρόεδρο Τεμέρ «πραξικοπηματία» και «διεφθαρμένο»; Άρα, τέλος το πάρτι για τους «πράκτορες του Κρεμλίνου που χειραγωγούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασπείροντας εμπρηστικά μηνύματα στους ψηφοφόρους». Αναλαμβάνει η Αίθουσα Πολέμου, με σύστημα «Ψεκάστε-Σκουπίστε-Τελειώσατε»!

Αλλά, θα πει κανείς, αυτά γίνονται στη μακρινή Αμερική. Εδώ στη Γηραιά Ήπειρο είμαστε πιο ανεκτικοί, πιο φιλελεύθεροι. Οπωσδήποτε θα το συζητούσαμε, αν… Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ξέρει καλά να κουνάει το δάχτυλο στους τριτοκοσμικούς, δεν είχε υιοθετήσει τις δρακόντειες προτάσεις της Κομισιόν περί «παράνομου περιεχομένου και προστασίας του κοπιράιτ» στο ίντερνετ, η οποία τώρα πήρε αέρα και προτείνει και «νέους κανόνες για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο». Φυσικά, το «τρομοκρατικό περιεχόμενο» κατά την Κομισιόν είναι… ευρύχωρο: περιλαμβάνει τους Παλαιστίνιους (PFLP και Χαμάς), τη Χεζμπολά, το Κ.Κ. Φιλιππίνων, το κουρδικό ΡΚΚ κ.ο.κ., αλλά και κινήματα που ασκούν πολιτική ανυπακοή, καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια κ.λπ. Προσεχώς, όποιος τους αβαντάρει, θα εξαφανίζεται – διαδικτυακά μόνο, για την ώρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!