Τελικά την έκανε την έκπληξη και με το παραπάνω ο 25χρονος Ιβάν Βίλιμπορ Σίνσιτς, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κροατίας και έμβλημα πλέον του αντισυστημικού ριζοσπαστικού κινήματος (βλ. την αποκλειστική συνέντευξή του στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου). Στον ακτιβιστή υποψήφιο βρήκε πολιτική διέξοδο μεγάλο τμήμα των απηυδισμένων από τη διαφθορά και τη λιτότητα Κροατών, ιδίως των νέων. Με 16,42% ο Σίνσιτς άφησε μακριά πίσω του τον δεξιό λαϊκιστή Κουγιούντιτς, που πήρε μόλις 6,3% – αντιστρέφοντας εντελώς τις στημένες «δημοσκοπήσεις», που έδιναν στον Κουγιούντιτς 15% και στον Σίνσιτς μονοψήφιο ποσοστό.

 

Οι κατηγορίες των άλλων υποψήφιων και των κροατικών συστημικών ΜΜΕ εναντίον του Σίνσιτς, ότι δηλαδή είναι «ακραίος», φέρνοντας σαν απόδειξη ότι π.χ. έχει συλληφθεί 5 φορές προσπαθώντας να αποτρέψει εξώσεις χρεοκοπημένων οικογενειών από τα σπίτια τους, λειτούργησαν ανάποδα. Το «Ανθρώπινο Τείχος», όπως είναι η ονομασία του νέου κόμματος που ιδρύθηκε από το κίνημα κατά των εξώσεων με επικεφαλής τον 25χρονο ακτιβιστή, συσπειρώνει πλέον χιλιάδες μέλη και αναδεικνύεται σε απειλή για το πολιτικό σύστημα της Κροατίας με τα ριζοσπαστικά αιτήματά του:

 

– Μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της νομισματικής πολιτικής ώστε να επιτευχθεί επανεκκίνηση της πραγματικής παραγωγής.

 

– Επιστροφή όλων των χρημάτων που κλάπηκαν από το λαό με τις «ιδιωτικοποιήσεις».

 

– Νέα εξωτερική πολιτική, υπέρ της ειρήνης, ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

 

Το «Ανθρώπινο Τείχος» αποφάσισε να μην υποστηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο (ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς πήρε 38,46%, και η κεντροδεξιά Κολίντα Κιτάροβιτς 37,22%): «Και οι δύο υποψήφιοι με τις πολιτικές που υποστηρίζουν είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση», είπε ο Σίνσιτς την επομένη των εκλογών, και πρόσθεσε: «Εμείς υπηρετούμε το λαό, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη: την ανατροπή αυτού του κανιβαλικού συστήματος».

 

Η στάση αυτή αιφνιδίασε και εξόργισε το κροατικό κατεστημένο σε όλο το φάσμα του, που εντείνει την επίθεση στο «Ανθρώπινο Τείχος» με τις πιο απίθανες και αντιφατικές συκοφαντίες: ο Σίνσιτς και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ταυτόχρονα ότι είναι από υποστηρικτές των φασιστών Ουστάσι έως και πράκτορες των Σέρβων και των κομμουνιστών ή και των… ισλαμιστών! ‘Όμως ο Σίνσιτς επιμένει και, στις τελευταίες δηλώσεις του, δεν χαρίζεται ούτε σε αυτοαποκαλούμενους αριστερούς οι οποίοι συμμετέχουν στην εναντίον του επίθεση: «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους πραγματικούς αριστερούς, αυτούς που στέκονται στο πλάι των εργαζόμενων και του λαού όταν επιτίθεται η αστυνομία. Αλλά πολεμάμε τους αριστερούς των σαλονιών, αυτούς που ζουν παρασιτικά στα πλαίσια του συστήματος εναντίον του οποίου αγωνιζόμαστε».

 

 Από τη στήλη Γυρίζει

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!